Utbytesstudenten lärde sig rida i Riddarhällan

Anna-Lena Johansson öppnar sitt hem för unga utbytesstudenter.Språkbegåvningen Hanna Urschler lämnade Österrike för ett år på landet.- Mitt i naturen sadlar jag hästen och rider iväg, säger 17-åringen.

Hanna Urschler har hållt kontakten med andra utbytesstudenter i Norrbotten. I lördags träffade hon Patthiya Arunwattannangkul, 18 år, Kelly Ardan, 17 år och Monika Mäger, 18 år.

Hanna Urschler har hållt kontakten med andra utbytesstudenter i Norrbotten. I lördags träffade hon Patthiya Arunwattannangkul, 18 år, Kelly Ardan, 17 år och Monika Mäger, 18 år.

Foto: Joel Gustafsson

RIDDARHÄLLAN 2011-06-08 06:00

I Europa är det meriterande att åka iväg som utbytesstudent och i Sverige skriker man efter värdfamiljer.

16-åriga Hanna Urschler från Österrike satt i huvudstaden Wien och drömde om Afrika, men utmaningen att lära sig ett nytt språk uteblev när inget fransktalande land kunde ta emot henne.

Då bestämde hon sig för Skandinavien.

- Jag ville till ett land jag aldrig varit i. Jag har besökt Norge och danska lät inte lika fint som svenska. Jag ville se om det såg ut som i Pippi Långstrump, säger Hanna Urschler.

Ett år i Riddarhällan
Hon anlände till Anna-Lena Johanssons gård i Riddarhällan, utanför Älvsbyn, för tio månader sedan. Den lantliga idyllen med hästar och hundar påminde om miljön i Astrid Lindgrens barnböcker.

Allt annat var nytt.

-  Det är stor skillnad på Wien och Riddarhällan, säger Hanna som hunnit fylla 17 år under vistelsen.

Mindre stress
Kullerstensgatorna ersattes av leriga grusvägar på en isolerad plats mellan Älvsbyn och Vidsel. Här har hon lärt sig att rida och kan sadla hästen när som helst.

- Det är häftigt med all skog. I en stad blir man stressad när det finns så mycket av allt. Här har man tid för sig själv.

Att lära sig språket var lättare än att äta surströmming.

- Det gick fort. Efter en månad tänkte och drömde jag på svenska.

Skolan största skillnaden
Tromben som drog in över Älvsbyn har precis avtagit när PT träffar familjen på lördagen. Andra värdfamiljer och utbytesstudenter är på besök och tillsammans hamnade de i stormen när de skulle grilla i Storforsen.

För utbytesstudenten var det en större chock att börja på Älvsbyns gymnasium. Hon fick valfriheten att kombinera medieprogrammet med naturämnen, något som aldrig hade gått i Österrike.

- Vi har en strikt vardag i skolan. Vi får inte säga du till lärare, vi får inte prata på lektionen och måste ställa oss upp när läraren kommer in. Vi får betyg i beteende.

Mjukare klädsel
I hemlandets skolor är klädseln strikt och prydligt.

- Här går alla med mjukisar. Det är mysigt, säger hon.

Hanna som åker hem i juli är den andra utbytesstudenten som Anna-Lena Johansson, 46 år, tagit emot. Hon rekommenderar andra att öppna sitt hem för världen.

- För mig fungerar det bra. Har man bara plats för dem, säger hon.

Kaisa Olsson är områdesrepresentant för utbytesorganisationen Youth for understanding i fyrkanten.

- Vi är alltid i behov av nya värdfamiljer.

FAKTA: Youth for understanding

Youth for understanding, YFU är en ideell organisation som har jobbat med internationellt ungdomsutbyte i 50 år. YFU Sverige är en religiöst och politisk obunden förening som bygger på att volontärer engagerar sig på fritiden.

YFU samarbetar i 26 olika länder på fem kontinenter och varje år tar värdfamiljer i Sverige emot cirka 90 ungdomar i åldern 16-18 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om