"Varje individ ska få behålla sin personlighet"

På Munkbergas särskilda boende för äldre har 100 procent av personalen godkänts i boendets Silviahemscertifiering. Anneli Fahlman och Anna-Carin Marklund från Munkberga berättade om certifieringen vid SPF Rönnens höstmöte.

Anneli Fahlman och Anna-Carin Marklund från särskilda boendet Munkberga informerade om boendets Silviahemscertifiering.

Anneli Fahlman och Anna-Carin Marklund från särskilda boendet Munkberga informerade om boendets Silviahemscertifiering.

Foto: Bertil Berglund

Piteå2022-11-09 06:30

SPF Seniorerna Rönnen i Piteå har hållit höstmöte på Storstrand. Efter att ha intagit lunchbuffé med kaffe och kaka som avslutning äntade Anneli Fahlman och Anna-Carin Marklund scenen för att informera om Silviahemscertifiering. 

Munkberga, ett av Piteå kommuns särskilda boenden för äldre, har tagit emot sin Silviahemscertifiering signerat av H.M. drottningen. Certifieringsprocessen består av tre steg: grundutbildning för alla medarbetare, arbetsledarutbildning samt reflektionsledarutbildning till minst två medarbetare per avdelning

I utbildningen går man igenom allt från hjärnans uppbyggnad och åldrande till symtom och anhörigstöd. 

För att få certifieringen krävs att 70 procent av personalen blir godkända i ett kompetenstest. I Munkbergas fall blev 100 procent av personalen godkända.

– Vi kommer verkligen att utgå från varje individ, som vi har i centrum. Vi skall göra allt vi kan för att den skall få behålla sin personlighet allt eftersom sjukdomen utvecklas. Man skall få vara den man är. Vi skall inte jobba på rutin utan utgå från individen, berättade Anneli Fahlman och Anna-Carin Marklund.

Den systemkontroll man arbetar efter innebär att vara uppmärksam på de symtom som individer med kognitiva sjukdomar kan få, som att bli deprimerad, orolig och få aggressioner. 

– Då är vår viktiga roll att faktiskt uppmärksamma, analysera, utvärdera, hjälpa och kanske bota i bästa fall. Anhörigstödet är otroligt viktigt eftersom den anhörige är den viktigaste personen för individen som flyttar in till oss.

Teamarbete är en självklarhet men något man ständigt måste jobba med för att koppla samman vårdpersonalen, sjuksköterskorna, arbetsterapeuterna, anhöriga och individen själv, som alltid är i centrum och den absolut viktigaste att arbeta i team med.

Munkberga, kommer att ersättas med ett nytt särskilt boende för dem med kognitiva sjukdomar, Skogsgården, som skall byggas på Strömnäsbacken. Byggnaden beräknas vara färdigställd sent på hösten 2024. 

Efter den informationen uppträdde Staffan Lundström och Lars-Åke Aldrin med ett uppskattat program med melodier och roliga historier. Efter underhållningen var det lotteridragning. Ordförande Lisbeth Lindmark tackade de som underhållit med musik, information och ansvarsgrupp Öjebyn för ett minnesvärt medlemsmöte och som avslutning sjöng vi hand i hand Carl Antons ”Sista visan”.  

Bertil Berglund

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!