Ur vårt arkiv

Piteå2015-03-19 06:00

För 100 år sedan

Till Norrbottens-Kuriren meddelas från Haparanda: En truppavdelning om cirka 30 beridna kosacker inträffade i finska Karunki och fortsatte därifrån än längre uppåt älven. Även infanteri till ett uppgivet antal av 300 man har anlänt till finsksvenska gränsen och utposteras i byarna i detacheringar om ett tjugotal i varje. Alla järnvägsstationer från Uleåborg till Torneå är numera besatta med rysk militär, och det uppgives i Haparanda att finska Tornedalen förklarats i belägringstillstånd. Sannolikt avser denna truppförläggning endast att utgöra en motsvarighet till den militära skyddsvakt som Sverige har förlagd vid gränsen till värnandet av sin neutralitet.

För 75 år sedan

Rosviks Arbetarekommun och ungdomsklubb höllo sina årsmöten. Ett hundratal medlemmar voro närvarande. Vid valet av styrelse blev K. Holmgren efter enträgen vädjan befriad från uppdraget att vara ordförande. Till styrelse valdes; Ordf. Henry Nilsson, övriga ledamöter Ivar Berglund, Viktor Sandqvist, Andro Larsson och Bror Carlsson. Till ombud vid partidistriktets konferens i Luleå utsågs Karl Holmgren. Ett förslag att tillsända statminister Hansson ett telegram möttes med entusiasm och bifallsrop och beslutades enhälligt. Omedelbart efter kommunens möte följde SDUK:s förhandlingar. Mötet började med att 4 nya medlemmar inröstades. Medlemsantalet var vid årets slut 77 st. Under det nya verksamhetsåret har klubben tillförts 19 nya medlemmar och siffran är således nu 96 medlemmar ( Det är med all tydlighet sådana tendenser den ryska radion och pressen avser då man i sina stående meddelanden brukar glädja oss med att ”de svenska arbetarna och arbetarungdomen enhälligt sluter upp kring de enda verkliga kämparna för fredan, kommunisterna...”) Företagna val inneburo i stort sett återval. Sålunda återvaldes styrelsen, revisorer, sociala utskottet och Frihes kommissionärer. Till uppbördsmän valdes Assar Lindqvist, Elfrid Sandqvist, Ingvar Sandqvist, Sivert Vidgren och Tyra Lundqvist. Till ombud vid distriktskonferensen i Boden valdes Arne Sandqvist och Olle Lindqvist, Kretsmötet i Storfors skulle representeras av Inga Öhlund, Dalia Fjällström, Sixten Öhman, John Eriksson och Greta Lindqvist. Efter mötet följde ett gediget underhållningsprogram innehållande bl.a. ypperlig recitation av ”Döbeln vid Jutas”, sketchen ”I kronans kläder” och som avslutning en med stormande bifall mottagen lokal kuplett ”Det är bestämt nånting som herrarna har glömt”. Nästa möte planeras att ev. i samband med en äggsexa hållas någon gång under påskhelgen.

Till styrelse i Infjärdens arbetarekommun valdes A. Sundberg, ordf., Johan Lund v. ordf, Helmer Nilsson sekr., Manfred Eliasson v.sekr., Axel Jonsson, kassör. Suppl. Albert Larsson och Joel Jonsson. Revisorer blevo Algot Ölund och Erik Nordberg med Hemer Jansson som ersättare. Till ombud vid distriktskonferensen valdes Eugen Danielsson med Elis Johansson som ersättare.

För 50 år sedan

Byggnadsföreningen för Pitholms byagård har hållit årsmöte varvid man återvalde de i styrelsen som var i tur att avgå nämligen Henning Sjöberg, ordförande, Arvid Gabrielsson, sekreterare och fru Karin Nilsson. Uthyrningsman blev Arvid Gabrielsson. Till revisorer utsågs Yngve Sjöberg, Elof Karlsson och Klas Lidström.

Kmt har tilldelat guldmedaljen av femte storleken med inskrift på svenska och lapska språken ”For omsorgsfull renvård”, ”Buorre reinuhinmmest” till Nils Petter Sjaggo i Luokta-Mavas lappby.

För 25 år sedan

Om en person går till Piteå kommun och vill titta på handlingar fordras det i vissa fall att skaran av politiker snabbinkallas för att besluta om det är tillåtet att ta del av handlingarna. I Piteå kommun har nämligen inte tjänstemännen getts delegationsrätten att ha sista ordet. Sammankallas inte politikerna i rödaste rappet lever inte kommunen upp till tryckfrihetsförordningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om