Ur PT:s arkiv

Foto:

Piteå2023-06-01 05:00

För 75 år sedan

Mästarbrev har av Sveriges hantverks- och småindustriorganisation tilldelas bl.a. E.G. Franzén, Piteå, inom gummireparationsyrket och I.E Wildén, Älvsbyn inom damfrisöryrket.

På lördagen examinerades 52 nya folkskollärare vid seminariet i Luleå. Bland de nyexaminerade är från fyraåriga linjen Melker Öberg, Bölebyn, och Sonja Wiklund, Granträsk samt från tvååriga linjen Richard Blom, Piteå, Folke Lundqvist, Hortlax och Karl-Johan Lundström, Svensbyn.

För 50 år sedan

Någonting så ovanligt som att far och son blir kyrkoherde respektive komminister i samma församling kan väntas inträffa i höst. Kyrkoherde Birger Wiking, som i höst flyttar till Norra Solberga i Småland, efter 15 år i Piteå, avslöjade detta i samband med sammanträde med kyrkofullmäktige i Piteå. Birger Wiking blir kyrkoherde i en församling av ungefär Hortlax storlek och med en budget som bara är tiondelen mot Piteå stadsförsamling. Men den kyrkliga aktiviteten är stor där nere, berättade kyrkoherden, som kanske får en av sina söner, Sven, i församlingens tjänst på grund att även komministerbefattningen blir ledig.

Sex miljoner kronor kommer sluträkningen att lyda på för Älvsbyns mest omdiskuterade hus, den nya förvaltningsbyggnaden, som nu börjat fungera. De heta känslorna som bygget utlöste har nu också börjat svalna. Kommunen hade tur vid starten av bygget. Då utgick nämligen ett generellt statsbidrag för den del av planerade byggen som hann färdigställas före den 1 juli 1972. Man hann också bygga en hel del, vilket medför att kommunalhuset blir mycket billigare för Älvsbyborna. Hela förvaltningsbyggnaden är eluppvärmd vilket torde vara ovanligt för en byggnad av den här storleksordningen.

För 25 år sedan

18-årige Daniel Rosenvik, Piteå, omkom i en trafikolycka norr om Uppsala. Hans yngre syster ådrog sig livshotande skador. Ytterligare tre ungdomar från Piteå skadades i den svåra singelolyckan.

14-åriga Katarina Holmqvist från Piteå har fått sitt livs chans. Hon vann en modelltävling i Älvsbyn. Som belöning får hon vara med vid en tävling i Stockholm med en chans till ett modellkontrakt värt 500 000 kronor.

För 10 år sedan

Det privata vårdföretaget Baggium öppnar ett behandlingshem för traumatiserade flyktingbarn i Älvsbyn

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!