En av många olycksdrabbade var, enligt tidningsuppgifter, en 11-årig son till arbetaren Edvard Nordlund från Nybyn, Altersbruk. En tidningsnotis berättar att 11-åringen blev stympad under arbete vid Munksunds sågverk i juli 1899, då han drogs in i timmeruppfordringsverket. Med så svåra skador att vänster ben och arm amputerades vid lasarettet i Piteå. Därtill konstaterades att Nordlund dessutom var för ung för att omfattas av olycksfallsförsäkringen. Nordlund överlevde olyckan, enligt tidningsuppgifter.
– Han sorgliga öde är ägnat att väcka allmänt deltagande, skriver tidningen Norrbottens Posten.
En kort tid därefter uttalar sig yrkesinspektören Wilhelm Sundell, verksam i norra distriktet åren 1894-1900, mot att sågverksindustrin fortfarande, ifråga om minderåriga, kan göra inskränkningar i bestämmelserna rörande deras arbete.
Svåra påföljder
1889 antogs den första arbetarskyddslagen av riksdagen. Lagen är tydligen den första i vår senare mycket omfattande arbetarlagstiftning. De partigränser som fanns i riksdagens båda kamrer upplöstes under debatten och åsikterna skar tvärs igenom partierna. Lagen, som motarbetats av arbetsgivarna ute i landet, fick enligt Norrbottens Posten stöd av många industriidkande riksdagsmän.
I slutet av år 1900 anmäldes för övrigt Munksundsdisponenten av yrkesinspektören till länsstyrelsen och ansåg att denne måste åtalas för uraktlåtenhet att ställa sig till efterrättelse om anmälan av olycksfall vid Munksunds sågverk.
Yrkesinspektören framhöll vidare att han genom tidningsskriverier fått kännedom om olyckor med svåra påföljder utan att anmälan gjorts. Inspektören ville därför att kronolänsmannen skulle göra en undersökning om hur många och vilka olyckor som inträffat vid sågverket.
– En i en cellulosafabrik anställd smörjare (ej 18 år) fastade vid förrättade av sitt arbete med handen mellan ett par större kugghjul, varvid armen indrogs till hela sin längd och genom klädernas hopdragning kring halsen blev han antagligen strypt, rapporterar Sundell.
– Vid ett sågverk företog sig en 12 års gosse att, trots meddelat förbud att pålägga en rem till sågspånledningen. Han fastnade med kläderna på drivaxeln och medföljde denna i dess hastiga rotation och erhöll så svåra skador att han genast avled, noterar Sundell vidare.
Hål i huvudet
Åren 1899–1900 inträffade 28 olycksfall vid Munksunds sågverk, varav ett dödsfall. Register fördes vid sågverket över inträffade olycksfall, med uppgift om art och tidpunkt. Detta i anledning av att arbetarna var olycksfallsförsäkrade.
Arbetarna vid exempelvis Storfors sågverk var däremot inte olycksfallsförsäkrade.
– Det skedda må vara en påminnelse till verksägaren i orten att börja olycksfallsförsäkra sina arbetare, skrev Norrbottens Posten.
Olycksfallen, vanligen med svår påföljd, orsakades av maskiner som saknade skydd. I synnerhet cirkelsågar.
1876 omkom 13-årige Albert Gotthold under arbete vid Munksunds sågverk. Ett par år senare berättas om 14-årige arbetaren Johannes Öhman från Hortlax. Han fastande i en drivrem varvid vänstra armen krossades och ett större sår uppstod på bröstet. Öhman var sysselsatt med ”spånskjutning”.
Sönderklämd
Två söner till ”LappJan-Erik” råkade 1885 ut för en ”björn” (en stark, låg vagn försedd med rullar) på Bergsvikens ångsåg och fick hål i huvudet och den andra handen illa klämd.
Johan Anton Andersson, Sjulnäs, 16 år, dödsskadades 1889 när han skulle skjuta på en rem på storaxeln vid Tingsholmssågen. Han fastade med bussarongärmen och drogs in i skivan, som gick 200 varv i minuten.
– Remskivorna tar många liv, skriver Norrbottens Posten.
Gustaf Sanfrid Holmström, 14 år, och hemmahörande på Trundön, var verksam som brädgårdsarbetare när han 1890 störtade från en vid Munksunds såg, bröt av sig nacken och krossade huvudskålen. Han dog omedelbart,
Sönderklämd
En 12-årig pojke, son till änkan Lindkvist i Höglandsnäs, blev överkörd av en så kallad ”björn” i Munksunds brädgård och fick benpipan på ena benet krossat.
Oskar Berglund, 15 år, hemmahörande i Kopparnäs, dödsskadades då han under märkning av plank i juli 1895 vid Munksunds brädgård fick en plankstapel över sig.
Han fördes svårt sönderklämd, bland annat i huvudet, till lasarettet där han avled två dagar efter olyckan.
1900 skadades 15-årige Ernst August Eriksson från Svensbyn vid Bergsvikssågen. Han hade gått upp på en cirkelbänk och stod med ena foten över en springa då genom denna ett i gång varande sågblad, som användes för spinkkapning, steg upp och nästan kapade foten på tvären.
År 1911 rapporterades att en minderårig son till arbetaren Rickard Essman i Öjebyn under arbete i Bergsvikssågen bröt ena armen.