Turistmålet Piteå – nu och i framtiden

Naturturistföretagaren Hansi Gelter, här i somrig skärgårdsmiljö, föreläste på PNFF:s möte om turismens framtid. (Arkivbild)

Naturturistföretagaren Hansi Gelter, här i somrig skärgårdsmiljö, föreläste på PNFF:s möte om turismens framtid. (Arkivbild)

Foto: Tommy Norin

Piteå2019-11-09 09:18

Varje år reser 1,5 miljarder människor som turister i världen. Det senaste året ökade turismen i Piteå med 12 procent och antalet besökare är uppe i 1,1 miljoner. Det betyder en halv miljard i omsättning för turistindustrin enbart i Piteå.

Turismen är alltså en av våra största inkomstkällor. Ett faktum är att Piteå ligger i Nordkalottens centrum, en utmärkt utgångspunkt för turism i hela den regionen.

I Piteå Nya Föreläsningsförenings regi pratade Hansi Gelter om turismen i Piteå – nuläge, framtidsutsikter och möjligheter, men också problem. Gelter har en bakgrund som biolog, men redan som tonåring guidade han turister och har specialiserat sig på naturturism. I sitt företag erbjuder han naturupplevelser i Piteå skärgård, men är också ordförande i Visit Piteå, vilket ger honom överblick över turismsatsningarna i Piteåområdet.

Piteå har mycket att bjuda på sommartid – Piteå havsbad, industriutveckling, levande handel, båtutflykter i skärgården, boende i stugor på skärgårdsöar. På land utvecklas naturturism med bland annat vandringsleder och cykelleder är på gång.

Solanderleden är 22 mil lång och längs den finns byar där vandrarna kan hitta boende och mat. Stora och återkommande evenemang som Piteå danser och ler, Piteå summergames och Festspelen finns redan. Möjligheter att erbjuda naturupplevelser är stora i vår landsända.

Vinterturism innebär nya utmaningar men möjligheterna finns – skoteråkning, spark och skridsko på Piteå Ice Area, vandringar på isen eller varför inte bo i iglootel – övernatta i en igloo vid Havsbadet.

Men turisternas önskemål förändras. En ny trend är önskan att resan ska ge möjlighet att uppleva och lära. Nytt är också studiebesök i tekniska eller kulturella miljöer kombinerat med bra hotellboende och utflykter. Den ökande digitaliseringen ställer krav på att vår stad syns på nätet och att det är lätt att hitta vad man som turist söker. Det gäller att Piteå syns i informationsflödet för den som söker turistmål och där är konkurrensen hård.

I framtiden kan datoriseringen göra ”virtuell turism” möjlig – man reser inte bokstavligen utan upplever världen i datoranimerad form. Men folk kommer ändå att vilja uppleva verkligheten, behoven att röra på sig som ett sätt att uppleva kommer att finnas även i framtiden.

De som bor i tätbefolkade områden vill se orörd natur, vandra i skogar, åka båt till öar, klättra i berg. Känslan att se norrsken eller midnattssol.

Samtidigt som turism innebär inkomster och jobb, innebär det belastning på miljön. Resandet kostar energi och producerar koldioxid, nöter på naturen och kan upplevas som störande. I framtiden kan reglering av turistflödet bli nödvändig, även om det skulle påverka vår omhuldade allemansrätt.

Hansi Gelter menar att vi i Norrbotten inte ska satsa på stora koncentrationer av turistmål, utan sprida ut turismen på många små sevärdheter och evenemang. Då begränsas turismens naturpåverkan.

Fortfarande är antalet entreprenörer inom turistindustrin få i Piteå och eftersom det brukar ta sju år för en idé att börja löna sig, är det viktigt att de som har idéer också får ekonomiskt stöd. Nya initiativ behövs för att Piteå ska kunna behålla sin dragkraft. Turismen förändras och det gäller att hänga med. Annars går turistströmmarna oss förbi.

Hansi Gelter säger att turism ska hjälpa oss att förändra världen. Kanske menar han att vi behöver se andra folk, länder och kulturer för att öka förståelsen över gränserna. Han menar kanske också att vi i vår stressiga värld behöver den rekreation för kropp och själ som resandets upplevelser erbjuder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om