I handelsträdgården och blombutiken nere vid Västa kajen har Anna Ekström en "lekstuga" fylld av bland annat dahlior, ringblommor, solrosor och olika sorters kål.
– Tänk att ringblomman har blivit trendig, det är väl coolt!
Här plockar hon sådant som kan användas i en bukett, men även i diket intill kan man fynda.
Vad kan man hitta i diket?
– Allt möjligt, gulsporre, renfana eller vippor från grässtrån som man kan använda sig av.
De senaste åren handlar blomsterbuketter och arrangemang mycket om att använda sig av det som finns i den egna trädgården, kylen eller ute i naturen. Det ska vara ängslikt, somrigt och skirt.
– Det är en jättetrend hos människor alla åldrar, man plockar små buketter och tar in, säger Anna Ekström.
Istället för en stor bukett snittblommor märker hon att kunderna i dag istället bara köper exempelvis två rosor och en nejlika, resten vill man fixa själv. Eller så vill de att hon ska fixa en bukett från trädgården intill.
– Som trädgårdshandlare så tycker jag ändå att det är väldigt roligt. De senaste åren har jag inte alls tagit in lika mycket snittblommor som tidigare, det är bättre om blommorna kommer från den egna trädgården än från Holland, säger Anna.
Hon menar att handeln med snittblommor generellt är både giftig och skitig, men att skapa buketter på det här sättet är både bättre för miljön och ekonomin.
– Det är egentligen bara att gå ut och plocka och njuta, det går inte att göra fel, säger Anna.
Hon såg att trenden med att odla hemma blev starkare under pandemin, samtidigt är dahlian också fortsatt väldigt populär.
– Det känns som att vi är mer rädda om det vi har i dag, istället för mer slit och släng som det var tidigare.
Men vad ska man då tänka på om man ska plocka blommor för att skapa en fin sommarbukett.
Anna tipsar om att plocka in blommorna på morgonen då bladen är "saftspända", det är också bra att ha med sig en hink med vatten så att blommorna inte slokar direkt. En sak att tänka på är också att inte sätta bladen i vatten, för då ruttnar de.
– Sedan är det bättre att använda en vass sekatör än en brödkniv, men en mattläggningskniv kan man också köpa billigt, säger Anna också slår ett slag för att inte kasta sommarblommorna som börjar bli torra och trista.
– Lägg dem på komposten ett tag och se om de tar sig. Låt dem få en ny chans.