Vårsolen sken över Piteå då Norrbottens hembygdsförbund höll sin årsstämma på det anrika Piteå museum.
Ett trettiotal medlemmar från länets föreningar deltog. Efter lite mingel redogjorde Ida Renlund, Norrbottens museum, om och kring samarbetsprojektet Kan Själv! som Norrbottens hembygdsförbund har tillsammans med museet.
Ida Renlund redogjorde bakgrunden och resan fram till den utställning som mötesdeltagarna fick se och prova på och som under maj månad finns tillgänglig på Piteå museum.Detta projekt kommer sen att turnera runt i länets alla kommuner under året.
Efter detta var det lunchdags och deltagarna bjöds på Piteås nationalrätt, palt, i landshövdingens ämbetsbostad från 1818 invid Rådhustorget.
Så var det då dags för stämmoförhandlingar och som mötesordförande var Lars-Olof Pettersson, Piteå. Som seden är inleddes stämman med en kort parentation för att sen gå vidare till själva stämmoförhandlingarna.
Bland annat genomgick det ekonomiska läget som i dagsläget visar att förbundet har en bra ekonomi och andas framtidstro. Medlemsavgiften för föreningarna är oförändrad och sen var det dags att forma en ny styrelse: Jerry Johansson (ordförande), Moskosel, Brith Fäldt (vice ordförande), Svensbyn, Lars Lindberg (kassör), Luleå hembygdsförening. Övriga ledamöter: Crister Lövgren, Gallejaur, Bertil Kero, Sattajärvi, Gabriella Lönngren, Vuollerim, Inger Sundström, Rutviks byaarkiv. Ersättare: Henric Danielsson, Kangos, Rolf Johansson, Luleå, Ann-Katrine Sämfors, Piteå, Rolf Fräki, Karungi, Elise Tullnär Nilsson, Jokkmokk
Hans Klippmark, Masugnsbyn /Kiruna, Jan Bramberg, Nederluleå hembygdsförening.
Revisorer: Kjell Lundholm, Gammelstad, och Per Videholm, Vittangi, och som valberedare utsågs Margareta Pohjanen, Gällivare, och Anna-Lisa Häggström, Haparanda.
Henric Danielsson och Rolf Johansson är båda ersättare, och även invalda i styrelsen och dess AU, Henric sekreterare, Rolf Johansson, redaktör för Hembygd i norr i styrelsen. Rolf Johansson är även ansvarig för länsförbundet på www.hembygd.se/norrbotten och support för Bygdeband. Gabriella Lönngren ingår även i Sveriges hembygdsförbunds styrelse.
I hembygdsförbundets verksamhetsplan noteras att firandet av Hembygdens år är det som närmast står för dörren. Norrbotten skall delta i festligheterna på Skansen den 28-29 augusti i år och där kommer fyra hembygdsföreningar som visat intresse för att delta: Gallejaur, Svensbyn, och Råneå samt Boden-Överluleå. Med dessa föreningar, och andra intresserade får länet en god presentation på Skansen.
Redaktören Rolf Johansson berättade om Norrbottens museum och hembygdsförbundets kommande årsbok som kommer att handla om släktforskarrörelsen och hembygdsrörelsen i Norrbotten. Årsboken kommer ut i månadsskiftet november–december 2016.
Varje år utser hembygdsförbundet en förening till Årets hembygdsförening, och i år blev det anrika och livaktiga Tärendö hembygdsgille. Ett anrikt hembygdsgille vittnar om att det såg dagen ljus i januari 1940, således en bland länets äldsta hembygdsförening/gille.