Synskadade släktforskar i unikt projekt

Dörren till släktforskning är på väg att öppnas för funktionshindrade. I ett unikt projekt, som ABF Norr och Pitebygdens forskarförening står bakom, har blinda och gravt synskadade personer sökt sina rötter med speciellt utprovade hjälpmedel.

Hjördis Hällström är gravt syn- och hörselskadad. För att hon ska höra vad cirkelledaren Ingevald Holmqvist säger pratar han i en speciellt utformad mikrofon.

Hjördis Hällström är gravt syn- och hörselskadad. För att hon ska höra vad cirkelledaren Ingevald Holmqvist säger pratar han i en speciellt utformad mikrofon.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2010-05-11 06:00
Hjördis Hällström är gravt syn- och hörselskadad. Hon och tre andra med liknande handikapp har tillsammans med ledsagare deltagit i ABF:s studiecirkel om släktforskning.
- Det har varit jätteroligt att undersöka hur våra förfäder hade det, var de bodde och hur många barn de fick.
- Jag fick till och med fram att min farfars farfar stulit, berättar Hjördis och skrattar.
Hon har hörapparat och man måste prata i en speciell mikrofon för att Hjördis ska uppfatta vad man säger.
1800-talet
Helt blinde Christer Karlsson, Öjebyn, har kommit ända till 1800-talet.
- Men jag är långt ifrån färdig och håller precis på med en sammanställning. Jag har sökt på min fars sida och min farfar Ernst föddes i Connecticut dit hans pappa utvandrade för att jobba. De återvände till Sverige när farfar var fyra år och det är himla intressant att följa händelserna, säger Christer.
Idén om släktforskning för synskadade föddes under samtal mellan företrädare för Synskadades riksförbund och ABF.
Unikt projekt
- Det här är helt unikt, jag tror inte det har provats i Sverige tidigare. Till hösten kommer deltagarna att erbjudas plats i traditionella studiecirklar om släktforskning, berättar Kerstin Mezán, handikappansvarig på ABF Norr.
Hjälpmedlen som de synskadade har använt består mest av mjukvaror (program) till datorerna. Men även en magnivisionsapparat, som förstorar text och bild samt kan ändra bakgrunder, har funnits tillgänglig.
Talsyntes
- Jag som är helt blind har mest använt mig av talsyntes - alltså en röst som läser upp texten som står på datorskärmen. Vi har haft väldigt roligt och gruppen har varit intim. Tänk att man kan bli så biten av släktforskning att man inte hinner dricka kaffe, säger Christer Karlsson och ler.
Studiecirkeln har hållits i Pitebygdens forskarförenings lokal, Sommarro, i Framnäs. Det är också forskarföreningens arkiv och apparatur som använts, men inköp av de speciella dataprogrammen har ABF stått för.
Gratis för ledsagare
- Målet för ABF är att få med funktionshindrade i våra studiecirklar och tanken med det här projektet har bland annat varit att utveckla hjälpmedel. Nu är det bara att anmäla sig och berätta vilka stöd man behöver, sedan är det ABF:s
uppdrag att försöka lösa det. Ledsagarna deltar alltid gratis, säger Kerstin Mezán.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om