"Svenskarna tycks ha fått det alldeles för bra"
Arthur Bogren ville slippa militärtjänsten och "gick over there", Tore Nilsson åkte till Sydamerika och Lilly Carlsson gav sig som 17-åring iväg från det gamla till det nya, i hopp om att det nya skulle vara bättre än det gamla. Gemensamt för dem alla var att de för 50 år sedan gjorde "hembesök" i Piteå.
Äventyrslusta
En av dem var Arthur Bogren från Piteå, som 1914 tog båten över till Amerika och fick anställning som metallarbetare i Chicago. Med sig till Piteå hade han makan Hilda, bördig från Värmland.
För Arthur Bogren var det hans andra hembesök. 1920-21 var han hemma första gången, men sedan dess var kontakten med Piteå bruten.
Sedan Bogren kom till Chicago träffade han ganska snart sin blivande fru. 1922 slog de sina påsar ihop och fick två flickor.
Arthur Bogren drevs av dels äventyrslusta dels av att slippa militärtjänsten. Han var 18 år när han lämnade Piteå och kunde inte ett ord engelska. Men han fick arbete med en gång, som metallarbetare och fortsatte sedan i det yrket.
- Roligt att återse Sverige efter så många år. Speciellt som den sociala standarden i vissa fall står över den vi har i "staterna" var hans kommentar när han besökte Piteå.
Bogren gick ur tiden i oktober 1977 och var då bosatt i Des Plaines, Cook, Illinois.
Hamnade i Peru
Tore Nilsson var en före detta kämpe i PIF:s färger inom fotboll, bandy och ishockey. Nilsson slutade realskolan i Piteå, i tredje klassen, och började på verkstad.Han nåddes av ryktet om jobb på andra sidan jorden och kom 1956 till Sydamerika, där han slog sig ner i Lima, Peru. För 50 år sedan var han verkstadsföreståndare i Lima. Nilsson gick den långa vägen. 1954 blev han Scania Vabis representant i Sydamerika, där han fick i uppdrag att ordna en modern serviceanläggning.
Vid sidan av sitt verkstadsarbete var han även generalagent för bland annat Scania Vabis, Saab och Studebaker.
Hos sig i Lima hade han frun Maggie, född Wikgren. Hon var ursprungligen från Hortlax. Med sig hade de också barnen Ingrid och Carina.
- Av det jag sett av Sverige efter återkomsten har mycket gjort mig betänksam. Folk tycks ha fått det alldeles för bra den sista tiden, berättade Nilsson vid besöket i Piteå.
Efter åtskilliga år utomlands återvände familjen till Sverige och slog sig småningom ner i Båstad. Tore Nilsson gick ur tiden 1997 och hustrun Maggie avled år 2006.
Första Piteåmissionären
Det var 1959 som Piteåborna fick veta att löjtnanten i Frälsningsarmén, Elsie Eliasson skulle resa till Brasilien som missionär. Hon var den första från Piteorten som Frälsningsarmén sände ut på missionsfältet.
Vid sin död år 2002 var hon major, hette Monteiro i efternamn och var bosatt Campos do Jordao, Sao Paulo, Brasilien. Hon blev 70 år.
Hon var född i Chicago, USA. Föräldrarna, John Eliasson från Svensbyn och Astrid Jansson från Piteå, hade emigrerat till USA på 1920-talet och sedan gift sig där. När hon var några månader gammal flyttade familjen tillbaka till Piteå.
Det blev 34 år som missionär för Elise Eliasson Monteiro. I nio år var hon och maken Natalino även verksamma i Portugal.
Lämnade Holmträsk
1959 bestämde sig då 75-årige Frans Burman och hans 72-åriga hustru att lämna hans födelseby Holmträsk i Altersbruk. De hade fem år tidigare brutit upp från USA för att bosätta sig i Sverige, men trivdes inte med den nya tillvaron. De tog beslutet att återvända till till Amerika och bosatte sig då i Reggins, i staten Idaho.
Burman for första gången år 1923 till USA, tillsammans med fyra andra holmträskbor. Han var under åren i USA farmare.
Han uttryckte vid avflyttning från Holmträsk en glädje att få återvända till USA.
- Jag kommer alldeles lagom till jakten sade han, poängterade Burman som även längtade efter ett varmare klimat och fruktodlingarna.
Frans Burman gjorde aldrig något mer besök i Sverige. Han dog i oktober1971 i Riggins Idaho
Knöts närmare varandra
Lilly Elisabet Carlsson, dotter till byggmästare Oskar Karlsson, Sjulnäs, lämnade 1921, 17 år gammal, Sverige tillsammans med bästa vännen Elsa Eriksson från Långnäs. De ville se sig om i vida världen. Det slutade med att hon gifte sig med John Muller, av schweizisk härkomst och själv blev innehavare av en modeshop i Portland, Oregon.
När hon besökte Piteå 1959 var det för första gången efter 37 år i Staterna.
Väninnan Elsa gifte sig med en norskättling och fick efternamnet Hanson. De bägge höll kontakt med varandra genom åren och knöts även närmare varandra genom släktskap.
Lilly Carlssons systerdotter Ulla-Britt, dotter till Sally och Frans Lundqvist från Piteå, "gick" till USA 1953 och ville där vidga vyerna. Där träffade hon Elsas son Douglas, gifte sig och blev hemmafru. Ulla-Britt Hanson har aldrig plågats av hemlängtan. De är fortfarande bosatta i Portland, Oregon.
Lilly Carlsson Muller gick ur tiden 1995 och Elsa Hanson dog 1974.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!