Svenska Lottakåren gör en rivstart. I november 2014 valdes Barbro Isaksson till ny rikslottachef. Nu, efter ett drygt år, ville hon träffa alla Sveriges kårchefer och kallade till konferenser.
För Norrland och Mälardalen hölls konferensen 16–17/1 2016 i Hotell Lasse-Maja, Järfälla.
36 kårchefer plus ledamöter från överstyrelsen samt Lottornas generalsekreterare Heléne Rådemar, totalt 48 stycken, som dryftade Lottornas framtida arbete för Sveriges försvar samt även uppdrag för det civila samhället, till exempel lottor som utbildas för att bistå kommuner och landsting, lottor som har uppdrag för MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap), Jordbruksverket med flera.
Lottornas FRG (Frivilliga ResursGrupper) är till för att stödja det civila samhället vid katastrofer. De medverkade under skogsbranden i Västmanland och nu är de engagerade på vissa platser i södra Sverige för att hjälpa till med den stora flyktingströmmen.
Den eviga frågan: Hur rekrytera och få in nya medlemmar som kan tänka sig att arbeta i Lottorna? Om vi alla, unga som gamla, gör litet, blir mycket gjort.
Frivilligorganisationer behövs i denna oroliga värld. Under andra världskriget bar Sveriges kvinnor Sverige på sina axlar. När männen var inkallade var det vi kvinnor som klarade det civila samhället, det ska vi vara stolta över.
Den likaledes eviga frågan om ekonomin kom också att diskuteras. Vi diskuterade aktiviteter lämpliga för ungdomar under 15 år samt för ungdomar 15–18 år.
Dag två överlät rikslottachefen ordet till Norrbotten. Älvsby Lottakår hade av Älvsbyns kommun fått fina tygkassar samt bokmärken av renskinn som vi delade ut. Lottorna fick även en kort information om Älvsbyn. Gåvor och information uppskattades med en varm applåd som tack.
Lottorna hoppas givetvis att fler kvinnor ska se oroligheterna i vår närhet, till exempel i Ukraina. Försvaret börjar nu rusta upp, bland annat på Gotland. Om det värsta skulle hända måste vi kvinnor vara med och försvara vår frihet, vi ska inte vara sämre än kvinnorna under andra världskriget.
Så var då två intensiva dagar över och kl. 14 tackade vi sju lottor från Norrbotten för oss och äntrade flygbussen till Arlanda för hemfärd.
Nu har vi bara en önskan: Att några kvinnor som läser detta ska känna: ”Här vill jag vara med, här vill jag bistå”.