Tillägnats bok
Kurt Kihlberg, Rosvik, har fascinerats av Lars Pirak och hans verksamhet. Lagom till den samiske renässansartistens 75-årsdag har Kihlberg därför, i en lång serie bokutgivningar, tillägnat "Made in Sapmi" den samiske konstnären Lars Pirak, som en hyllning till stormästaren. Boken innehåller även mycket annat om samisk konst och slöjd. Lappmarksdoktorn Einar Wallquist finns bland annat porträtterad.Om Lars Pirak kan väl sägas att han blivit en legend redan under sin livstid. Den till sin framtoning något blygsamme samekonstnären är en markant profil i sin egen samtid, vilken även under senare år fått motta många hyllningar för sitt kulturarbete. Sedan år 2003 är han hedersdoktor vid Umeå universitet.
Bjuder på sig själv
Lars Pirak har sällan vilat på sina lagrar. Han är känd för att vara en av de första som förnyade det samiska hantverket och finns i dag för övrigt representerad vid museer världen över. Han bjuder frikostigt på sig själv, minnen och erfarenheter med sin berättarkonst. Som förmedlare av den samiska jojken är han en outsinlig källa och har fascinerat många.Det är stora skaror som under årens lopp samlats kring hans utställningar, bland annat vid Storforsen i Bredsel, och som besökt hans atelje i Jokkmokk. Lars Pirak skapar genom vardagens enkla handling, inspirerad av bland annat naturen och renarna, engagemang och fångar sina åhörare.
Den egna erfarenheten är den bästa läromästaren kan konstateras om denna mångsidige jubilerande personlighet. En som är nyfiken på vad som väntar i fortsättningen och som fortfarande visar förmåga till förnyelse. Han är uppvuxen i Luovaluokta inom Tuorpons sameby utanför Jokkmokk. Genom sameskolan kom han i kontakt med läraren Nils Ruong från Arjeplog som introducerade honom i bildskapandet varefter han vidareutbildade sig inom slödjen bland annat vid Sunderbyns folkhögskola, hos Carl Malmsten i Stockholm och vid Nääs slöjdseminarium. Pirak var sedan med i Jokkmokksgruppen, som bildades i mitten av 1960-talet, och blev då känd för en större allmänhet.