De gulnade tidningsläggen och mikrofilmerna i PT:s arkiv berättar om åtskilliga lokala-, regionala- och världshändelser. Då betydelsefulla och spänningsfyllda, och som nu hör historien till.
Det är ett intressant galleri som passerat i tidningsspalterna genom åren. Här ett axplock av det som hände förr, från senare delen av 1800-talet, nu inräknat i minnenas mångfald.
1894, på våren, levererades nyheten att telegrafassistenten Hjalmar Eurén omkommit under en sparkstöttingsfärd mellan Piteå och Luleå. Han åkte från Piteå den 5 januari på morgonen. Den 7 fick man i Piteå veta att han inte nått fram till resmålet. Efterforskningar gjordes såväl från Piteå och Luleå. Den 9 januari anträffades sparkstöttningen under isen i Bergösundet, ungefär 1,5 mil från Piteå. Där hade Eurén tydligen kört igenom endast nattgammal is och drunknat. Eurén var 23 år gammal och bördig från Luleå. Han var även teckningslärare vid allmänna läroverket i Piteå. Han begravdes den 14 januari. I kyrkboken antecknade prästen som dödsorsak ”drunkning” med efterföljande kommentar ”Isen brast under honom på en sparkstöttingsfärd från Piteå till Luleå (sportsman)”.
Det året påträffades bondesonen Carl Jonas Jonasson från Arvidsjaur, efter att ha varit försvunnen i sju år. Han hade på skidor begett sig den två mil långa vägen till Gardjaur för att ingå förlovning. Jonasson blev borta och hans öde blev aldrig utrönt. Sju år senare påträffades hans döda kropp på fjället tillsammans med en kagge i vilken han bland annat förvarade förlovningsringen. Han var inte långt från flickans hem .”Han har givetvis frusit ihjäl” konstaterade tidningen.
Den 17 juli 1894 förövades en stor urstöld i Öjebyn, hos urmakaren C. Berglund. 27 guld- och silverur stals.
Då ångaren ”Piteå” den 19 maj 1894 på norrgående tur nått 10 minuters väg från Kåge kastade sig en arbetare i sjön. Ångaren stoppades och en båt satte ut. Men mannen hade då redan försvunnit i djupet. Mannen ifråga, 27 år gammal, hade som medföljande en 21 årig hustru och två barn, 4 och 2 år gamla. De var på väg från Göteborg till Luleå, där han hade släkt. Det berättas att reskassan då för länge sedan var slut och att han i förtvivlan tog sitt liv.
1895 underrättades Piteåborna om att stadsfullmäktige beslutat anta Luth. & Roséns, Stockholm, anbud om att anlägga av elektriskt ljus i Piteå till en kostnad av 30 510 kronor.
Långträsk, en ny stad inom Piteå socken? 1895 kunde man läsa att, sedan stambanan blivit framdragen till Boden, Långträsk blivit en central plats genom att en järnvägsstation förlagts dit. ” En central och för affärsverksamhet central plats, har flera affärsmän riktat sin uppmärksamhet på densamma”, skrevs det i tidningen.
En egendomlig avsägelse ingavs 1896 av representanten för Piteå domsaga, hemmansägaren E. V Bäckström i Harrbäcken som undanbad sig omval på grund av ”han ej före valet har tillfälle att vederlägga ett i tidigare synligt rykte om hans oordentliga uppförande i riksdagen”.
Samma år omtalades att major G. Lindequist fått i uppdrag att verkställa och upprätta kostnadsförslag för järnväg mellan Piteå och norra stambanan, vid Gäddträskälven. Banan skulle bli 53,4 kilometer lång med 1 435 meter spårvidd och en skenbärighet medgivande att statens tyngsta vagnar skulle kunna gå på banan. Förslaget slutade på 1 514 500 kronor innefattande kostnader för själva banan som stationshus och rullande material, men inte för banan erforderlig mark.
Ett intressant fynd rapporterades från Gråträsk. Efter någon sänkning av sjön hade några i påfallande ordning nedslagna pålar kommit i dagen. Vid undersökning fann man, mellan pålarna på sjöns botten ett lager av näver som dolde en del gammalt kyrksilver, bokpärmar av silver och brons samt gamla kopparmynt (plåtar) samt fingerringar av silver. Godset har på detta sätt dolts av ett rövarband som under den stora ofredens dagar befann sig kring Gråträsk och då rövat bort värdeföremål från det tempel som då fanns i Gråträsk och då endast bestod av obetydliga ruiner.
Den 7 augusti 1897 strejkade 52 sågverksarbetare vd Lövholmens såg . De begärde 25 procents löneförhöjning, Ägaren medgav fem procents förhöjning, som inte godtogs. Sågen stannade
Till kungens jubileumsfond donerade patron C. A. Hedqvist 1 000 kronor. En insamling som gjorts inom Piteå samhälle inbringade 1 500 kronor. Vid tillfället hade fonden från hela landet tillförts 1 250 000 kronor.
Den 17 november 1897 omkom arbetaren Petrus Nordlunds 18-årige son Knut i Blåsmark. Han hade tillsammans med ett par kamrater åkt skidor över träsket och hamnade då i en så kallad vindvak och drunknade.
På sin 60-årsdag 1898 överlämnade konsul A.B. Selander till Piteå läroverk en donation på 1 000 kronor till en premiefond för läroverkets lärjungar samt 500 kronor till Piteå enskilda flickskola.
Ocklinds bokhandel i Piteå eldhärjades den 17 december 1898. Varulagret blev till stor del förstört.
Under rubriken ”det fördoldas värld” berättas samma år om handlanden Zacharias Häggbom. En månad före sin död förlorade han sin hustru. Kort efter hennes död hade Häggbom i en dröm, i vilken han sammanträffade med en präst som uppmanade honom att, då han nu stod i begrepp att öppna en grav för henne, samtidigt öppna ytterligare en, stor nog för två. Denna dröm grep honom djupt och han uppfattade den som förebud för sin snart förestående hädanfärd. ” Inom loppet av en månad efter denna dröm låg han desslikes på bår”, uppger tidningsnotisen.
Hösten 1898 rapporterar Norrbottens Allehanda om det mest välsignade och år som någonsin kan erinras i Piteåtrakten. Kornskörden var bärgad, jorden avdikad och beredd. På dessa trakter blev skörden således rik på såväl till strå som kärna, rapporterar tidningen.