Sjulnäselevernas drömsamhällen bäst i länet

Drygt 800 mellanstadieelever från olika kommuner i länet har fått bygga sitt hållbara drömsamhälle med hjälp av Minecraft. Nu har juryn korat en vinnare – Sjulnässkolan 5B. Tvåa i tävlingen kom skolkompisarna i 5A.

Sjulnässkolans 5B och 5A, med lärarna Ulrika Grönlund och Ida Lundström, tog de två främsta platserna i länstävlingen om att bygga ett hållbart drömsamhälle. Nu väntar riksfinalen av årets Skolhackathon för klass 5B.

Sjulnässkolans 5B och 5A, med lärarna Ulrika Grönlund och Ida Lundström, tog de två främsta platserna i länstävlingen om att bygga ett hållbart drömsamhälle. Nu väntar riksfinalen av årets Skolhackathon för klass 5B.

Foto: Jenny Lindhammar

Piteå2022-11-27 11:00

Under hösten har mellanstadieelever från Arvidsjaur, Boden, Gällivare, Luleå och Piteå tagit sig an uppgiften att bygga sitt hållbara drömsamhälle med hjälp av Minecraft. Under tolv veckor har klasserna arbetat med förberedande uppgifter inom bland annat teknik, matematik och samhällskunskap. De har skissat, byggt fysiska prototyper och till sist designat hela samhället i Minecraft. 

undefined
Maiken Westerlund och Moa Karlsson framför sin klass 5B:s prototyp av sina tankar och idéer för ett hållbart samhälle.

Skolhackathon är ett projekt som arrangeras av Ung Företagsamhet Norrbotten och Teknikens Hus där eleverna får känna delaktighet i samhällsfrågor och samtidigt lära sig mer om innovation, demokrati och entreprenörskap. 

Juryn hade en svår utmaning men lyckades efter mycket övervägande utse en vinnare – klass 5B från Sjulnässkolan.

– Det har varit jätteroligt, man har fått lära sig hur ett samhälle är uppbyggt, säger Olle Hällgren som tillsammans med Hanna Andersson och Lukas Andersson representerade hela klassens arbete för juryn.

undefined
Efter att ha byggt sina samhällen som fysiska prototyper var elevernas nästa steg att bygga upp samhället i Minecraft.

Att komma på alla olika lösningar och prioritera olika samhällsfunktioner har varit en rolig utmaning.

– Det har varit svårt att få med allt man vill, man har fått prioritera, säger Maiken Westerlund.

– Ibland har saker varit svåra att lösa men i slutändan blev det ju bra, faktiskt bäst i Norrbotten, konstaterar Martin Hägglund.

Men Sjulnässkolans framgångar i tävlingen slutar inte med en förstaplats för 5B, skolkompisarna i klass 5A tog hem andraplatsen i tävlingen.

– Det har varit jättekul att bygga i Minecraft, det var svårt i början när allt var så nytt men sedan kom man igång, säger Märtha Stråberg.

undefined
Junie Lind, Tore Nilsson och Märtha Stråberg i klass 5A som kom tvåa i årets Skolhackathon tycker att det varit kul att få arbeta med att bygga sitt hållbara drömsamhälle.

Alla är överens om att de blivit mycket bättra på att samarbeta efter allt arbete med tävlingen och byggandet av ett hållbart samhälle.

Det är första gången Sjulnäs deltar i tävlingen och lärarna Ulrika Grönlund i 5B och Ida Lundström i 5A tycker det har varit spännande.

– Arbetet med att bygga ett hållbart samhälle inrymmer ju de flesta skolämnen som matte, svenska, SO, bild och NO, konstaterar Ulrika Grönlund.

undefined
Prototyp från Sjulnässkolan 5A. När de fysiska prototyperna var klara byggdes samhällena sedan upp i datorn.

Årets Skolhackathon har haft 3 674 deltagande mellanstadieelever från 79 skolor i 29 olika kommuner. Nu väntar riksfinal den 6 december för Sjulnässkolans 5B.

Eleverna Maiken Westerlund och Moa Karlsson ser fram emot finalen.

– Jag tror vi har en väldigt stor chans för vi har sjukt bra presentatörer, Hanna, Olle och Lukas är jättebra på att förklara hur vi tänkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!