Samekonstens stormästare ur tiden

Den traditionella samekonstens stormästare Lars Pirak, Jokkmokk, har hastigt avlidit. Han blev 76 år.

Den samiske konstnären Lars Pirak, Jokkmokk har avlidit 76 år gammal. Bilden togs i samband med hans utställning i Piteå-Tidningens konstfoajé 2004.

Den samiske konstnären Lars Pirak, Jokkmokk har avlidit 76 år gammal. Bilden togs i samband med hans utställning i Piteå-Tidningens konstfoajé 2004.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2008-10-07 06:00
Lars Pirak var en närmast unik 1900-talsmänniska. Alla som mötte honom vet vilken engagerad person han var såväl vad gäller slöjd som att måla och även som en kulturbärare för den samiska jojken och berättarkonsten.
Lars Pirak, under senare år märkt av sjukdom, var aktiv fram till sin död, även om han tog det litet lugnare under senare år. Sonen Mikael, slöjdlärare till professionen och med ett förflutet på Strömbackaskolans trätekniska linje i Piteå, axlade för en tid sedan en del av faderns verksamhet.
Hyllad konstnär
Om Lars Pirak kan väl sägas att han blev en legend redan under sin livstid. Den till sin framtoning något blygsamme samekonstnären var en markant profil i sin egen samtid. Han fick motta många hyllningar under senare år för sitt kulturarbete. Sedan år 2003 var han hedersdoktor vid Umeå universitet.
I fjol fick han ta emot Framtidsbanken kulturpris i samband med invigningen av Studio Acusticum i Piteå. 2006 fick han ta emot landstingets heders- och förtjänststipendium.
Lars Pirak vilade sällan på sina lagrar. Han var känd för att vara en av de första som förnyade det samiska hantverket och finns i dag representerad vid museer världen över. På flera platser kan man i dag se de offentliga utsmyckningar han gjorde. Han var mångsidig, snidade i trä och horn, tecknade och målade i akvarell och olja och skissade förlagor till vävnader. Ända från starten för 20 år sedan medverkade han bland annat i utställningarna i Galleri Storforsen. Han ställde också ut i Piteå-Tidningens konstfoajé.
Jojkare
Han bjöd, vilket jag fick erfara vid besök hos honom, frikostigt på sig själv. Med sin speciella berättarkonst delgav han gärna minnen och erfarenheter. Som förmedlare av den samiska jojken var han en outsinlig källa och fascinerade många.
Det var stora skaror som genom årens lopp samlades kring hans utställningar och som besökte hans ateljé i Jokkmokk. Lars Pirak formade genom sin konst vardagens enkla handling, inspirerad av bland annat naturen och renarna. Hans engagemang fångade åhörarna.
Den egna erfarenheten var den bästa läromästaren när Lars Pirak  -  denne mångsidige personlighet - förmedlade sina funderingar kring skapande och formgivning. Han var ständigt nyfiken på vad som väntade i fortsättningen och hela tiden, fram till sin bortgång talade han om förnyelse.
Carl Malmsten
Lars Pirak föddes under fällen i en hästskjuts på väg till Jokkmokk 27 juli 1932 och växte upp i Luovaluokta inom Tuorpons sameby. Där livnärde sig familjen på fiske, jakt, några getter och en fjällko. Pirak kunde inte ett ord svenska när han började sameskolan i Lillselet.
Genom sameskolan kom han i kontakt med läraren Nils Ruong från Arjeplog som introducerade honom i bildskapandet varefter han vidareutbildade sig inom slöjden bland annat vid Sunderbyns folkhögskola, hos Carl Malmsten i Stockholm och vid Nääs slöjdseminarium. Pirak var sedan med i Jokkmokksgruppen, som bildades i mitten av 1960-talet, och blev då känd för en större allmänhet.
Lagom till den samiske renässansartistens 75-årsdag i fjol tillägnade för övrigt författaren Kurth Kihlberg, Rosvik, boken "Made in Sapmi" , Lars Pirak. Boken är en hyllning till stormästaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om