Så minns jag 60-talets Piteå

Somrarna var oftast soligt varma, kvällarna ljumma. TV-meteorologen Artur Similä satte Piteå på kartan. "Här är de bästa vädret"!

Clifford Söderberg var entreprenören som fick full snurr på Pite havsbad.

Clifford Söderberg var entreprenören som fick full snurr på Pite havsbad.

Foto: Arkivbild

Piteå2024-08-02 08:15

Klimatkrisen var då ett okänt begrepp. Om någon sommar blev kall och regnig satte vi vårt hopp till den så kallade"Ryssvärmen" från öster!  Ett minst sagt oförtjänt begrepp, värmen kom ju upp från Saharaöknen!

Pite havsbad vann Expressens "Badliga", flera gånger vad jag minns. En som långt senare hade full koll på badet var mr PH Clifford Söderberg : "Vi har över tid i snitt elva baddagar"! Sveriges första naturistbad öppnades på Pitholmens havsbad och uppmärksammades av en fransk dagstidning. Under 60-talet blev området med den långgrunda stranden kallad för Nordens Riviera. Stranden var vid den tiden "orörd" med många stora dungar av strandråg. Ett bra skydd för kallblåst och för vänslandes par!

undefined
1963 accelererade besöksfrekvensen till Pite havsbad och då möttes camping- och badgästerna av denna entrébyggnad.

Storgatan som invigdes 1961 blev Sveriges första gågata. Efter några år målade köpmännen hela den asfalterade gatan grön och det kallades även för Storgatcentrum.

Campingturismen tog fart med besökare från främst Nordnorge, Norrbotten och Västerbotten. Tälten fyllde områdena runt Pite havsbad, Pitholmens havsbad, Norrstrandsbadet och Mohem camping. Köpmännen förordade centralt belägna Norrstrandsområdet beroende på bekvämt gångavstånd till deras butiker i citykärnan, även om man visste att Pite havsbad var den stora "dragaren" till stan.

Midsommarfestligheterna i Sikfors slog publikrekord. Det påstods att de var upp emot 35 000 besökare som vid den tiden var en svindlande siffra! Piteås badflicka kom till – enligt min mening den allra bästa Piteå-logotypen genom tiderna!

Piteå golfklubb färdigställde 1964 med det då sista hålet av banan och 1965 uppfördes de första uthyrningsstugorna.

undefined
Badflickans upphovsperson är okänd men det var Piteå kommun som tog fram logotypen någon gång under 60-talet.

Den allra första Nattivalen (numera PDOL) kördes igång 1961. Det dansades och logs på Sundsgatan till livemusik.

Under 60-talet var det inne att gå på dans. Piteå hade flera populära dansställen. Perudden var det populäraste och under somrarna var det Pite havsbad som gällde. 

På PH dansades det alla dagar förutom måndagar. Oftast fullsatt! Ölen serverades på "tyskt vis" i stora 1-liters ölsejdlar. Pepparsteken flamberades vid bordet.  På scenen stod ikonerna från Italien, Cassamatta.

Köpmännen, Hantverks- och Industriföreningen, som de då hette, arrangerade en mässa som avhölls runt Norrmalmskolan. Den övertogs sedermera av Piteå och Umeå kommun och blev Nolia. 1967 förenades de fyra kommunerna, Hortlax, Norrfjärden, Piteå Landsförsamling och Piteå Stad till en enhet.

Svedbergs Sommarservering i Pitsund var kända för sina laxsmörgåsar och filbryta. Elsa Svedberg, eller "Svebba" som hon kallades, gjorde med säker hand upp 15–20 kilos laxarna utomhus på ett stort gammalt furubord. Laxar som oftast kom från yrkesfiskarna Bergstedts på Bondökallarna. Drycken och brödet levererades av lokala producenter; Källans Vatten och Ekströms – vars slogan var "Ert dagliga bröd." 

Munksunds Bussen gjorde turer dagligen med korta stopp utanför restaurangen. För de mesta rattade av bröderna Stenström och Svärsudd.

undefined
"Åh en sån natt". För 50 år sedan roade sig cirka 30 000 personer på Sundsgatan.

Piteå var i slutet av 60-talet ett av landets båttätaste kommuner. En mycket aktiv båtklubb, PBK bidrog med säkerhet till detta.

1963 startade TV-sändaren den så kallade Älvsbymasten igång. Nu äntligen kunde vi se "snöfritt" i våra TV-apparater. En TV som skulle vara i teak eller jakaranda kostade från dryga tusenlappen vid den tiden och en Philips Philetta transistorradio med UKV/FM och snabbval P1-P2-P3 kostade 198 kronor på Beliva. En annan elektroniknyhet var kassettbandspelarna som var på gång att lanseras.

Sommarstugor blev allt vanligare på 60-talet. Populära områden var bland annat runt Klubben, Hemlunda, Renön, Nötön, Borgarudden, Guldkusten och Pitsundet. Dessa stugor var oftast enkelt men funktionsenligt byggda, detta i jämförelse med dagens moderna sommarställen.

1959–1962 byggdes ASSI Piteå-fabriken (i dag Smurfit Westrock Piteå utbyggd till Europas största kraftlinerbruk).

Alla skulle åka slalom i slutet av 60-talet. Först utför med att skapa en slalombacke var Enor Danielsson, Rune Berglund med flera. 

Dessa slalomentusiaster såg med ideella krafter till att backen på Ursberget Bergsviken blev verklighet. Deras initiativ tog skruv på Piteå kommun och 1969 öppnade Vallsberget, nuvarande Lindbäcksstadion, i en tid av Ingemar-feber.

Samma år tog Piteåättlingen Buzz Aldrin de första stegen på månen, efter Neil Armstrong.

undefined
Besättningen på den första bemannade månlandningen. Från vänster Neil Armstrong, Michael Collins och Piteåättlingen Edwin E. "Buzz" Aldrin.

De viktiga bostadsbyggandet tog fart under 60-talet. Både för egnahems-och hyreshusmarknaden. Flera större projekt genomfördes. Bland annat hyreshusen på Durrnäs och Hesselområdet i Öjebyn. Dessa hus uppfördes av Byggnads AB Ragnar Wiksten. Det som då kallades Zonområdet uppfördes med början under 60-talet i kommunens regi, numera Centrumområdet. För många Pitebor blev dessa hyresfastigheter ett "förstagångsboende". Till allt detta byggande stod även Piteås nya stadshus klart 1961.

Jag minns 60-talet som ett produktivt decennium. Det hände mycket i Piteå både i stort och smått. Ibland kallades det årtiondet för det "Hippa" 60-talet. Kan de möjligen bero på att popmusiken gjorde sitt intåg, eller var det som Brita Borgs hit ett "Ljuvt 60-tal"?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!