Ribban slet upp magen så att inälvorna trängde fram

Sågverk och hyvlerier har genom åren varit en starkt olycksdrabbad bransch. De gamla tidningsläggen i PT:s arkiv berättar om händelser vid Pitebygdens industrier i allmänhet och sågverken i synnerhet. En arbetsplatsolycka vid Tingsholmens sågverk fick stora konsekvenser för en kvinna från Sjulnäs, med sex barn, och en olycka i Böle lämnade en hustru med små barn i fattiga omständigheter.

Många olyckor med dödlig utgång har inträffat vid Munksunds sågverk.

Många olyckor med dödlig utgång har inträffat vid Munksunds sågverk.

Foto:

PITEÅ2014-03-11 08:22

Av många sågverk i bygden finns i dag bara rester kvar, i bästa fall. Det går ändå att bilda sig en uppfattning om vad som låg var. Många var det som i mycket unga år gick ut i arbetslivet till skogsarbete, flottning och sågverksarbete.

Hårt ekonomiskt

Det var en oktoberdag. Året var 1890. Då dök en person upp hemma hos Maria Wikström och hennes sex barn i Sjulnäs, och som med hela sin viljestyrka försökte hålla tillbaka vad denne kände för att meddela familjen budet att familjefadern Olof August Wikström aldrig mer skulle återvända till sin familj. Hustrun fick då veta att maken omkommit under arbete vid Tingsholmssågen. Han var 55 år. Wikström var, som brädgårdsarbetare, sysselsatt med lasta av brädor när han föll ner från rälsbanan på en utlastningsbana. Wikström fick plågas i sex timmar innan han avled.

Wikströms bortgång innebar säkerligen mycket hårda ekonomiska villkor för familjen

Några år senare, närmare bestämt 1906, inträffade en dödsolycka vid Dyvikssågen i Böle. 30-årige sågställaren J. D Burström skulle lägga om remmen ett i gång varande drivhjul. Foten fastnade i ledningen och svängdes omkring av hjulet med följd att det lemlästades. I all hast fick häst och släde rekvireras, som fördes Burström till doktor Sigfrid Collin i Öjebyn. Vid framkomsten till Öjebyn kunde bara konstateras att Burström avlidit. Han efterlämnade hustru och några små barn i fattiga omständigheter.

24-årige Alfred Andersson från Svensbyn omkom 1889 vid timmerrullning, i uppfordringen vid Storfors sågverk. Han träffades av en stock som kom nedrullande. Andersson slogs troligen medvetslös, hamnade i sjön och var död när han upptäcktes.

I april 1891 var Anton Nilsson sysselsatt med att "björna" ut plank och råkade få en så kallad "Ranka" över sig. Den träffade hans högra lårben som bröts av ovanför knät. Nilsson fördes till lasarettet, där han till följd av sårfeber avled. Nilsson var bosatt på Backen i Piteå och efterlämnade hustru och ett barn.

Försäkrade i Munksund

Alfred Eriksson, kallad för "Lapp-Alfred" träffades i början av december 1891, under arbete vid Munksundssågen, av ett från ribbsågen utslungat ribbstycke En del av huvudskålen slogs in. Eriksson avled samma dag.

I tidningen kunde man läsa att alla arbetare vid Munksundssågen var olycksfallsförsäkrade för 1 000 kronor.

– Den efterlämnade familjen, som är bosatt i Hortlax, kommer alltså i åtnjutande av en efter deras förhållanden ganska betydande ersättning, skriver Norrbottens Posten.

Ossian Lindqvist omkom 1892 vid Munksunds sågverk sedan han dragits in i remverket, när han skulle lägga på en drivrem. Enligt uppgift massakrerades Lindqvist. Han hade tidigare fått ena armen krossad vid en liknande olycka. När olyckan inträffade låg en broder till honom på lasarettet med söndersågad arm. En annan broder kapade ett finger året innan.

Erik Isaksson, 59 år, från Öjebyn omkom i februari 1896 när han var sysselsatt med att transportera virke. Han föll baklänges och fick svåra krossår i huvudet . Isaksson upptäcktes av förvaltaren som passerade platsen. Skjuts anskaffades till lasarettet där Isaksson – efter svåra plågor – avled. Han hade varit anställd vid sågverket i 27 års tid och efterlämnade hustru och sju barn.

– Han säges i likhet med övrig arbetare vid Storfors icke vara olycksfallsförsäkrad, noterar tidningen.

Slet upp magen

Sågställaren Nils Jonsson träffades i januari 1897 av en bräda från en cirkelsåg och fick svåra skallskador. Han fördes till Hospitalet (Furunäsets sjukhus) där det konstaterades att hans huvud var i det närmaste skalperat. Han avled under behandlingen och efterlämnade hustru och fyra barn, bosatta i Munksund.

22-årige Bror Oskar Berggren från Jävre träffades i mars 1899 av en ribba som av en kanttrissa slungades mot honom. Ribban slet upp Berggrens mage så att inälvorna trängde fram. Läkare tillkallades och den skadade fördes till lasarettet, där han avled.

23-årige klyvsågaren J.A Bergmans omkom i mars 1900 vid Munksundssågen och efterlämnade hustru och ett barn

Arbetaren Oskar Berg, Roknäs, dödsbrändes 1905 under kolning vid Skuthamns kolgård. Han råkade ramla ner i milan, blev mycket svårt bränd och avled den 11 september på Piteå lasarett. Han var född 1861 och efterlämnade hustru och sju barn.

48-årige eldaren Adolf Fällman träffades av vattenstråle från ett ångrör i pannrummet vid Munksunds sågverk i november 1912. Han slungades av strålen mot en stenvägg med följd att han omedelbart avled. 24-årige eldaren Fabian Jönsson blev vid samma tillfälle bränd på halsen, i ansiktet och på händerna, dock inte livshotande. Fällman efterlämnade hustru och två söner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om