KOLER Energitrampen i Koler slog deltagarrekord när loppet för femte gången gick av stapeln. 52 tappra cyklister deltog i Kolers egna gravelracinglopp.
Förhoppningarna grusades i Koler. Ja, så kan man faktiskt säga om söndagens motionslopp i skogarna runt Koler, fast på ett positivt sätt! För femte året i rad arrangerades loppet av Koler IF och i år med en helt ny bansträckning, på grund av bygget av vindkraftsparken. Årets lopp blev dessutom drygt tio kilometer längre och gick nordväst om Koler istället för sydöst som förut. Sträckningen inleddes med 16 kilometer asfalt för att sen övergå till kärnan i loppet – cirka tre mil grusväg och dålig (till mycket dålig) skogsbilväg.
Energitrampen är något så ovanligt som ett hybridlopp där grusvägar mixas med en del asfalt för att göra valet av cykel och däck till en del av utmaningen, samtidigt som man kommer åt vackra och ödsliga vägar riktigt nära naturen. Ett riktigt vildmarkslopp kan man säga. Under söndagen blev det dessutom deltagarrekord, 52 cyklande och en väldigt stor del kvinnliga deltagare (betydligt fler än i vanliga landsvägstävlingar, vilket är mycket roligt att se). Ingen vinnare korades då det är ett motionslopp men Nybyns Cykelklubbs Per Nilsson och Piteås järnlady Camilla Nilsson var bland de snabbaste för dagen.
Vädret var inledningsvis soligt men sen mulet och tuff motvind under första delen på asfalt fram till Långträsk. Där efter tog skogsvägarna vid och loppet passerade metropoler som ”Kolonata”, Stenträsk, Huvåsen och Bröträsk.
Som tillägg kan jag säga att detta lopp är modellerat efter den absolut snabbast växande trenden i världen inom cykel– Grusvägslopp eller Gravelracing. Googla gärna gravelgrinder, grinduro och Dirty Kanza för mer kött på benen. Det har varit min tanke från starten för fem år sen att ”denna typ av lopp kan vi göra själva” eftersom det finns så grymt mycket fina grus och skogsvägar i det inre av kommunen, så det finns potential att skapa ett lopp som inte har något motstycke i övriga Europa (där det bland annat är alldeles för tätbebyggt för att kunna erbjuda grusvägar i någon längre utsträckning).