Nyligen genomförde PKF-Piteå Kvinnliga Företagare & PiteKvinnor med Framåtanda en medlemsresa till Tallinn, Estland.
– Det var en mycket intressant och inspirerande resa. Vi har bland annat tittat på olika typer av samarbeten mellan företag, Vi har fått se exempel på hur man kan dra fördel av platsens identitet, hur ett tillverkande företag kan skapa verksamheter runt sin produktion, hur man drar nytta av tillströmningen av turister, inställningen till sociala medier samt att vi i övrigt erhållit många nya kreativa idéer för utställningar och evenemang på hemmaplan, berättar Eva Lundqvist, ordförande PKF och reseledare på medlemsresan.
PKF besökte bland annat en chokladpralintillverkare, Chocolala, där Kristi Lehtis, i grunden utbildad jurist men nu grundare och ägare av företaget, tog emot. Hon har utvecklat verksamheten till att även innefatta butik, servering, föreläsningar, chokladworkshops och även en utställning om chokladtillverkningen genom tiderna. Från butiks- och serveringsdelen gick även att beskåda företagets pågående hantverksmässiga chokladtillverkning.
– Det var intressant att se hur ett tillverkande företag kan skapa attraktion och aktiviteter runt sin produktion. Det skapar absolut ett mervärde för chokladpralinkunderna och gör att det tillverkande företaget har fler ben att stå på, berättar Eva Lundqvist.
Gruppen besökte ett hantverkshus, Katariina Guild, där ett tjugotal professionella konsthantverkare med skilda verksamheter verkar, tillsammans ”under samma tak” men med var sitt rum för försäljning och tillverkning.
– I och med att de finns på samma ställe fick de en offentlig subventionering av hyran. Genom att samla många konsthantverkare på samma plats skapades ett attraktivt turistiskt besöksmål som förhoppningsvis skapar fler affärer, berättar Lundqvist.
Uppenbart var även att företagare sett möjligheten att ta vara på platsen identitet för att skapa turistiska erbjudanden – gamla stadsdelen i Tallinn, kulturhistoriskt, en välbevarad medeltida Hansastad från 1100-talet, som också finns med på Unescos världsarvslista.
– Vi besökte bland annat ett företag som utförde fotograferingar i medeltida dräkter, Medieval Photo, samt en restaurang, Olde Hansa, med medeltida exteriör och interiör – mat, personalens klädsel och uppförande återkopplade och speglade medeltiden, berättar Lundqvist.
Det var intressant att höra att företagen verkligen drar fördelar av tillströmningen av turister, inte minst från de stora färjor som anlägger vid Tallinns hamn, på gångavstånd från den gamla stadskärnan.
– Sammanfattningsvis är jag mycket imponerad över att se att man i Estland har hunnit så långt i sin utveckling, företagsamhet och sitt företagande. I sammanhanget måste man också tänka på att Estland faktiskt blev självständiga från Sovjetunionen så sent som år 1991. Det är gör det extra imponerande, avslutar Anita Fåhraeus, en av deltagarna.
De erfarenheter som erhållits kommer att sammanställas och presenteras vid bildvisning och föredrag inom kort.