De hade samtliga lovat att följa ordens ursprungliga stadga " utbilda medlemmar i moraliska, intellektuella och sociala aspekter och höja deras anseende som företrädare för den svenska nationen ".
Vasaorden är en gammal amerikansk-svensk organisation, vilken även har verksamhet på olika platser i Sverige. Orden har haft och har en omfattande hjälpverksamhet för sina medlemmar.
Stöd i sjukdom och nöd
Det finns även andra sammanslutningar som, i likhet med Vasaorden, verkar till inbördes stöd för sina medlemmar. Dit hör Svithiod Orden, grundad 1893 i Illinois, och Viking Orden i Chicago från 1880, vilka sedan - utöver det sociala som sjuk- och begravningshjälpsförening - även arbetat kulturellt.
Redan 1836 bildades en hjälporganisation i New York, Svenska Societeten. Den räknas till en av världens äldsta hjälporganisationer. Societeten arbetade som bistånds- och understödskassa för stöd och hjälp åt svenska immigranter och deras ättlingar. I en tid när det inte var vidare bevänt med social lagstiftning vid arbetslöshet, sjukdom och olycksfall i Amerika
I mitten av 1850-talet växte i allt större utsträckning fram svenska regionala eller lokala sällskap och föreningar för att bidra till varandras hjälp och omvårdnad.
I New York grundades år 1867 Svenska Fruntimmersföreningen och hade karaktären av en sjukhjälpsförening liksom den i Minneapolis, Minnesota, år 1870 bildade föreningen Norden som blev den äldsta svenska sjukhjälpsföreningen i Mellanvästern. Till den sjukhjälpsfond som inrättades fick medlemmarna betala 25 cent i månaden och fick vid sjukdom kvittera ut tre dollar i veckan.
Utpost i Kiruna
Vasaorden stiftades 1896 i Conneticut, genom en sammanslagning av fyra sjukhjälpskassor. I verksamheten av i dag finns ett omfattande skandinaviskt kultur- och kulturarvprogram. Vasaorden ger också ut tidningen "Vasa Star".
Vid bildandet fick organisationen ordenskaraktär, med uppgift att arbeta med att ge medlemmar stöd i sjukdom och nöd samt verka för att utveckla medlemmarnas insikt i moraliska, intellektuella och sociala frågor, "som representanter för den svenska stammen".
I Sverige slog Vasaorden rot år 1924. Tidigare har det funnits verksamhet i bland annat Luleå och Kiruna. Den senare logen stiftades 1959.
Verksamheten i Sverige omfattar inte hjälpkassor. I huvudsak ordnar man så att medlemmarna, under samvaro, finner vägar för ett utökat kulturellt utbyte - såväl sinsemellan som med medlemmarna i USA och Kanada. Syftet är svenskhetens bevarande i det nya landet och att på bästa sätt ta emot och hjälpa Ordensmedlemmar från USA/Kanada som besöker eller återvänder till Sverige. Kvinnor och män är medlemmar på samma villkor.
Varje år sedan 1960 utser de svenska distriktslogerna "Årets Svenskamerikan" bland svenskättlingar i Amerika.
I Bishop Hill, Illinois, USA finns i dag Vasaorden av Amerikas samlade arkiv med mängder av material om invandrare från Sverige till Amerika.
Uno blev Oscar och Erik blev John
Det är många utvandrade Pitebor, spridda över hela Amerika, som varit medlemmar i Vasaorden framgår av gamla arkivhandlingar.
Till de medlemmar som fanns i Kalifornien hörde bland annat Uno Lundquist, född och uppvuxen i Storfors, som lämnade Sverige i början av 1920-talet. Han var bosatt i San Mateo, Kalifornien. Uno Lundquist avled 1981, 84 år gammal. I organisationens register, liksom i de officiella amerikanska folkbokförningshandlingarna, uppges hans tilltalsnamn vara Oscar.
Olle Stålberg, med efternamnet Stalberg, från Piteå, född 1915, var bosatt i Alameda. Ernest Backman, med rötterna i Rosvik och född 1886 dog i San Francisco 1953. Esther Fernquist, född i Porsnäs 1926 och med flicknamnet Lundberg, bosatte sig i San Francisco. Jenny Lundberg född 1890 och, med flicknamnet Åkerström från Piteå, var bosatt i Petaluma och dog i Sonoma i december 1975.
Erik Hedqvist från Munksund och född 1901, emigrerade 1923 till Berkley. Kallades Johan i USA och dog i Alameda 1963. Alma Maria Nelson, född Lundgren i Lillpite år 1888, utvandrade 1908. Hon bosatte sig i Oakland och avled i Solano 1972. John L. Nelson, född 1892, hade rötterna i Svensbyn och dog 1968 i Solano. John Granlund i Åträsk, född 1892, dog i San Mateo 1974.
Ernest Granberg var född 1896 i Öjebyn. Han avled 1962 i Alameda. Gustaf Risberg, född 1895 och från Långnäs, avled 1985 i Contra Costa. Ewa Uding, född 1932 och med flicknamnet Clausén, är från Piteå. Henry Backman, född 1907, hade sina rötter i Rosvik och avled 1954 i San Francisco. Nannie Kellberg, född i Lillpite 1890 och med flicknamnet Johansson, avled 1963 i San Francisco.
Frans Liljedahl, född Johansson i Kalamark 1882, avled 1955 i Lake. Karl Arvid Johanson, med rötter i Kalamark och född 1884, avled 1962 i Oakland. Carl Birger Erickson född 1907 i Piteå var bosatt i Riverbank. Gunnar Isacson, född 1906 i Sjulnäs, bosatte sig i Pittsburg, Kalifornien.