Piteåhuset på St Barth i ord och bild

Boken om elevbygget av Piteåhuset på St Barth är klar. Ett spännande och unikt projekt har dokumenterats för eftervärlden. "Det har varit jätteroligt att arbeta med boken", säger bokens formgivare, tidigare Strömbackaeleven Sofie Öhrberg.

Sofie Öhrberg, som i fjol gick sista året på Estetik- och mediaprogrammet på Strömbackaskolan, gjorde formgivningen av boken som sitt examensarbete.

Sofie Öhrberg, som i fjol gick sista året på Estetik- och mediaprogrammet på Strömbackaskolan, gjorde formgivningen av boken som sitt examensarbete.

Foto: Jenny Lindhammar

Piteå2023-03-02 13:00

Till boksläppet på Kaleido var elever, lärare och andra inblandade i projektet inbjudna. Gymnasiechefen Britta Dahlén, som skrivit texten i boken tillsammans med Göran Dahlén, Piteå kommuns internationella samordnare, berättade om hur allting tog sin början 2017 när Strömbackaskolan, efter en förfrågan från de styrande i Piteås vänort St Barthélemy, fick uppdraget att bygga ett "Sverige-hus" på den lilla karibiska ön.

undefined
Lars Eriksson, längst till vänster, och Andreas Markstedt, längst till höger, deltog i uppbyggnaden av huset på St Barth. Tvåa från vänster husets arkitekt Henrik Eriksson, bredvid honom Jonas Wallin, rektor för bygg-, el- och VF-programmen.

– Det var en utmaning att bygga med de byggnormer som gäller där borta, berättar läraren Lars Eriksson. Parametrar att ta hänsyn till var inte snö och kyla utan orkanvindar, fukt och termiter.

Huset, som inspirerats av kyrkstugorna i Öjebyn, byggdes i delar på Strömbackaskolan och i januari 2019 var de redo att skeppas iväg över havet. Tanken var att elever och lärare skulle komma efter för att sätta igång med uppbyggnaden men arkeologiska fynd som gjorts på platsen där huset skulle resas försenade projektet. 

undefined
Fem elever från Strömbackaskolans byggprogram deltog i uppförandet av Piteå-huset på St Barth.

Efter ett år, i februari 2020, kunde de fem byggeleverna, lärare och husets arkitekt Henrik Eriksso, Norconsult, äntligen resa ner till St Barth för att påbörja resningen.

– Mycket hände som inte var planerat, bland annat visade sig grunden vara gjuten spegelvänt, men mycket gick också enligt plan och vi fick ett fantastiskt bemötande, berättar läraren Andreas Markstedt.

– Det var för varmt för att bygga på dagen så det blev många och långa kvällar, men vi hade också roligt tillsammans, säger läraren Lars Eriksson.

undefined
Sverige-huset, eller Piteå-huset, på St Barthélemy blev klart för tre år sedan och är inspirerat av kyrkstugorna i Öjebyn.

Elva dagar efter ankomsten till St Barth stod Piteåhuset på plats och alla inblandade kunde återvända hem till Sverige igen. Just innan pandemin slog till och lamslog världen.

Det unika och spännande projektet har nu utmynnat i en bok.

undefined
Piteå kommuns internationella samordnare Göran Dahlén och gymnasiechefen Britta Dahlén har skrivit texten i boken. "Det är ett speciellt projekt som vi ville dokumentera och det är extra roligt att ungdomar deltagit", säger Göran Dahlén.

– Vi kände att det här måste dokumenteras på något sätt, det är ett speciellt projekt som vi ville bevara för eftervärlden, säger Göran Dahlén.

– Det är också extra roligt att ungdomar deltagit, säger Britta Dahlén.

Tidigare Strömbackaeleven Sofie Öhrberg, som i fjol gick sista året på Estetik- och mediaprogrammet, har formgivit boken som sitt examensarbete.

undefined
Sofie Öhrberg, som i fjol gick sista året på Estetik- och mediaprogrammet på Strömbackaskolan, gjorde formgivningen av boken som sitt examensarbete.

"La maison Piteå", som boken heter, är skriven på svenska med både engelsk och fransk översättning och tanken är att några av böckerna så småningom ska hamna i vänorten St Barth. Kanske till och med i Piteå-huset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!