I bistra tider, och med säkerligen skral reskassa, bröt han upp från Bergsviken för att bege sig till Stockholm för att söka lyckan.
Förblev ogift
I Stockholm visade han prov på flit och företagsamhet och kunde efter lärlingstiden arbeta sig fram till en position som framgångsrik guld- och silversmed. Det resulterade i en mängd eftertraktade arbeten. Genom åren fick han för övrigt rejält med tillgångar. Anders Lundqvist, som förblev ogift, efterlämnade vid sin död tillgångar på drygt 58 400 riksdaler banco vilka till en viss del återgick till fem syskon i Piteå och en broder i Stockholm.Lundqvist tycks tidigt ha utvecklat goda kontakter med den tidens personligheter i Stockholm.
Det resulterade i att han för en del av de etablerade ställde upp med ekonomiska resurser för längre eller kortare tid. Till dem hörde en utflyttad norrbottning, grosshandlaren och Kalixbon Johan Bergman Olsson. Av bouppteckningen framgår att - under rubriken säkra fordringar-Bergman Olsson var skyldig Lundqvist drygt 27 000 riksdaler. Vänskapen mellan Lundqvist och Bergman-Olsson, som var gift och far till åtta barn, befästes även i testamentet där grosshandlaren ärvde en bordsstudsare, en finare pendyl.