Piteå belägrades inte av ryska trupper

- Ryska trupper belägrade inte Piteå. Det skulle ju ha betytt att Piteå försvarades av svenska trupper. Det påtalar advokaten Per Tingbrand, Dalarö. Detta i anledning av uppgifter som cirkulerat inför det kommande firandet av Märkesåret 2009, 200 år av fred.

PITEÅ2009-01-30 06:00
Per Tingbrand, som tidigare under många år var bosatt i Piteå, har såväl i tidningsartiklar som i bokform utförligt skildrat vad som utspelade sig i Piteåområdet 1809.
Missförstånd
Han har fäst sig vid att det nu, i samband sommarens firande och som får kunglig glans, talas om Piteå som en av ryska armén belägrad stad.
- Sådana uppgifter torde bottna i missförstånd, påpekar Tingbrand och finner det angeläget att uppgifterna korrigeras i god tid innan firandet.
Piteå kommun, som anslagit 300 000 kronor för att genomföra ett arrangemang med firandet av 200 år av fred, har i protokoll skrivit in uppgiften att Piteå år 1809 var belägrat av ryssarna
- Några svenska trupper av betydelse var överhuvud taget inte förlagda i Piteå stad under detta krig. Där-emot hade svenskarna ett fältsjukhus för sårade eller eljest sjuka soldater. Det stod heller aldrig någon strid i eller om Piteå stad. De enda strider som förekom i Piteå var de i Pitsund den 25-26 augusti 1809, när svenskarna försökte förstöra den ryska flottbron över sundet för att därmed avskära ryssarnas återtåg från Ratan, förklarar Per Tingbrand.
Fredsfördraget
Per Tingbrand finner det även angeläget att uppgiften om fredsuppgörelsen blir korrekt.
- Freden skrevs inte under i Kalix. Däremot undertecknades i Månsbyn strax söder om Kalix, den 25 mars 1809 svenska truppers kapitulation, som i ett huj blottställde hela Övre Norrland ner till Umeå för ryska truppers fortsatta invasion, påpekar Per Tingbrand vidare.
Ett stilleståndsavtal mellan ryska trupper under general Kamenskij och svenska trupper under general Sandels undertecknades i Frostkåge den 2 september.
- Det föregick det slutliga fredfördraget som undertecknades i finska Fredrikshamn den 17 september 1809, således nära sex månader efter undertecknandet i Kalix, avslutar Per Tingbrand.
Inte i Pitsund
Högsböle-Pitsunds byamän har också reagerat över att det talas om slaget vid Pitsund.
- Pitsund vill inte förknippas med krigshandlingarna och har inget att göra med vad som utspelades. De ägde ju rum vid Pitholmen, påpekar Sven-Erik Bergh, byaålderman
Bergh påpekar vidare att den tidigare uppsatta minnesstenen inte är rätt placerad.
- Vi har för länge sedan visat var svenskarna försökte hindra ryssarnas framfart. Minnesstenen har sedan inte satts på rätt plats.
Sven-Erik Bergh vill att rätt skall vara rätt och hävdar att om man placerar krigshistorien på Pitholmen,där Hjärtbäcken rinner ut, man kommer sanningen närmast.
- Här lades flottbron ut, gjord av sju meters längder från lador som revs, säger Bergh slutligen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om