Pinsam Piteåhändelse som nådde bortåt en miljon svensk-amerikaner

Närmare en miljon svensk-amerikaner läste i början av 1900-talet om en pinsam exekutorsförrättning som ägde rum i Piteå. Tidningarna Svensk-amerikanska posten, Svenska Amerikanaren och Vestkusten hörde till de tidningar som under rubriken "Ett barns martyrium"på nyhetsplats berättade om föräldrars kamp för ett barn.

Karl Theodor Wallgren (bilden) fick lämna ifrån sig svägerskans dotter efter  åtta år.

Karl Theodor Wallgren (bilden) fick lämna ifrån sig svägerskans dotter efter åtta år.

Foto:

Piteå2017-03-07 08:29

Detta i en tid när det fanns flera hundra svenskspråkiga tidningar i Amerika, störst i upplaga på främmande språk.

Händelsen rapporterades även i de i Piteå utkommande tidningarna, men nådde dock inte så stor läsekrets som den i Amerika.

I Piteåbygden bodde vid denna tid drygt 20 000 personer.

Det var på hösten 1909 som stadsexekutor Johan Lundström i Piteå fick i uppdrag att hämta en flicka som vistats hos tullvaktmästare Karl Theodor Wallgren och hans maka Emma Kristina. Detta efter en process, där de biologiska föräldrarna ville ha tillbaka sitt barn.

Barnet, Edit Helena, var dotter till arbetaren, senare jordägaren, Fredrik Bentzlin och hans maka Paulina Amalia.

Nämnas kan att fruarna Wallgren och Bentzlin var systrar, döttrar till mästerlotsen Johan Erik Sjöberg.

Exekutor Lundström försökte först sig på en förlikning mellan parterna, som gick ut på att flickan skulle få behålla sitt fosterhem och att Wallgren å sin sida skulle avstå från honom tilldömt uppfostringsbidrag på 1 450 kronor. Wallgren ställde sig positiv till förslaget, men makarna Bentzlin ville inte ha någon förlikning.

Flickan hade fyllt nio år och i åtta år vistats hos makarna Wallgren, som inte hade några egna barn. Enligt det magistratsprotokoll som utfärdats, i anledning av verkställigheten, begav sig med makarna Bentzlin, tillsammans med stadsexekutorn, till makarna Wallgren.

Det uppges att flickan, vid åsynen av sina biologiska föräldrar, blev förskräckt.

– Då således ingen förlikning kunde åstadkommas, nödgades jag återlämna flickan, varemot flickan under högljudd gråt och förtvivlan bönföll sina fosterföräldrar att få hjälp mot sina naturliga föräldrar, noterar Johan Lundström som i sin rapport vidare konstaterar att flickan, efter en hjärtskärande slitning, avlägsnade sig med makarna Bentzlin.

– Som fortfarande under höga rop tiggde om hjälp, har stadsexekutor Lundström noterat.

Makarna Bentzlin hade vid denna tidpunkt fyra barn medan makarna Wallgren, som enligt vad stadsexekutor Lundström noterat:

– Alltsedan 11 månader således oförsiktigt uraktlåtit att genom uttryckligt avtal trygga adoptionen.

Det berättas att fru Wallgren vid avskedet ville klä på flickan hennes kappa och mössa, men hindrades av modern tillika systern.

Fadern tog flickan svepte in henne i sin rock och bar henne med sig.

Makarna Bentzlin, som ursprungligen hade sex egna barn, fick tre år tidigare uppleva en tragisk händelse. Två av deras barn, nioåriga Irma och åttaårige Sten, drunknade då i en tjärn i Hortlax. Bägge barnen var på väg till skolan och hade för en stund gått ned på isen för att leka, när den brast.

"Drunknad å svag is" har prästen noterat i död- och begravningsboken. Barnen begravdes i Piteå.

Makarna Bentzlin hade också en son som dog 23 år gammal, i lungsot.

Dottern Edit, som återbördades till sina biologiska föräldrar, gifte sig 1925 med en man från Boden. Hon avled 1981 i Spånga och blev mor till två barn.

Makarna Fredrik och Amalia Bentzlin var först bosatta i Hortlax, men flyttade till Piteå 1892 för att ett par år senare bosätta sig i Höglandsnäs.

Fredrik Bentzlin avled år 1927 och hustrun år 1933.

Karl Theodor Wallgren avled 1938. Hans hustru Emma Kristina avled år 1929.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om