– Ingen hälsovådlig badbotten. Vattnet, som underkastats analys, har befunnits fullt jämställt med dricksvatten, påpekades det i Svartuddens sommarannonser, inför anordnad simundervisning för ungdomar.
En upplysning som var nödvändig när simmarlegenden Arne Borg dök upp 1936 för att i Norra fjärdens vatten simma 200 meter mot tid. Dessutom demonstrerade Borg upp även livräddningsgrepp såväl i vatten som på land och avslutade sitt framträdande med vattensketchen ”Hur Arne badar” och kåserade också om olympiader.
Dagen till ära tilldelades simborgarmärket fabrikör Hjalmar Boström, simskolans lärare kandidat V. Numan, herrarna Birger Lindholm, Gustav Holmberg och Lars Lundqvist.
Under åren 1921–29 satte Arne Borg inte mindre än 32 världsrekord, vann fem EM samt var landslagsman i vattenpolo. Totalt tog Arne Borg 40 SM-guld.
Välkända orkestrar
Sven Bäckström och hustrun Anna, av vilka den sistnämnda fortfarande är i livet, stod huvudansvariga för arrangemangen fram till 1942. Anläggningen hyrdes sedan ut till olika arrangörer innan stället definitivt lades ner.
Många äldre Pitebor har sagt att Svartudden, under storhetstiden, var deras favoritdansbana. Flera välkända orkestrar spelade. Lokala orkestrarna Nordland, Melody Makers Merry Players och Koddys återkom vid flera tillfällen.
Gösta Jonssons rytmiska revy var en av dansorkestrarna. Jonsson debuterade som musiker med skivinspelningar 1926 och från 1930 även som sångare och bildade en rytmisk revy som turnerade runt om i landet. På scenen fanns även Maude Bensow, som i revyn debuterade för svensk publik ”som farlig medtävlerska till Zarah Leander”.
Berömda Kentucky singers från USA, Eugén Servàs rytmiska ensemble, som medverkat vid Ernst Rolfs och Gösta Ekmans teatrar, samt Taikons zigenarorkester – som för övrigt gav sitt avskedsuppträdande på Svartudden – har också framträtt för Pitepubliken.
Arne Hülphers, senare gift med Zarah Leander, ledde olika revy- och dansorkestrar. Han gästade Svartudden 1938 med en 15-mannaorkester. De hade med sig grammofonsångerskan Greta Wassberg, som spelade in cirka 150 skivsidor mellan 1932 och 1943. Hon var för övrigt Hülphers första hustru.
Sune Waldimir, Miff Göring, The Harmony Kings, Union-orkestern, Ramblers dansorkester, Sokolsky-ensemblen, som bjöd på steppens vilda danser, ”Den skrattande charmören av årgång 1870”, Schylander-Schylax samt revysångaren Teddy Leif tog även de scenen i besittning.
Vatten blev sprit
Med båten Örnen som trafikerade Kurirkajen och Svartudden åkte många av artisterna, om de inte föredrog att åka fram till Strömlida. Där de, via en spång, promenera över sanka marker, till festplatsen. Örnen tog 40 öre för en tur- och returresa och 25 öre för en enkel resa.
I mitten av 1930-talet dök sångerskan med den melodiska ”radiorösten och som vunnit den stora radiopublikens hjärtan”, Ulla Billqvist upp.
Billqvist åkte med båten och uppfattade inte att hon skulle kliva iland vid Svartudden. Trodde att båten under sitt korta stopp kommit till en hållplats för vidare färd. Billqvist kom således med båten tillbaka till Kurirkajen och fick göra resan ytterligare en gång. Hon sjöng in 358 skivsidor åren 1929–46 och hade sin storhetstid som grammofonsångerska under krigsåren.
Bland många prominenta artister fanns Karl-Gerhard och ”publikgunstlingen framför andra” Katie Rolfsen. Om vilken det skrevs ”för många revyer fram till succé med sitt strålande humör, sin aldrig sviktande spelglädje och sin festliga karaktäriseringsförmåga.
Svenska radions ”fröjdpappa” Sven-Olof Sandberg, en av Sveriges mest produktiva sångare, gästade Svartudden vid ett par tillfällen. Sandberg debuterade som skiv- och radioartist 1927 och fick sitt genombrott med ”När bröllopsklockor ringa”.
Karin Juel, Stig Järrel, Harry Brandelius, John Botvid. Lille-Bror Söderlund är andra artister som åkt från centrala Piteå med båt till Svartudden. Thor Modéen, främst känd för sina roller i så kallade pilsnerfilmer, uppträdde vid ett par tillfällen som sångare och revycharmör. Han spelade in 228 titlar grammofonskivor på 78-varvare med dialoger och sketcher.
Karl Gerhards favoritprimadonna Zarah Leander, med sin mörka röst och tydliga textning, medverkade också.
Allt varvat med akrobater och trollkarlar. Om mästertrollaren Cubis berättas att ett av hans nummer var att förvandla vatten till brännvin, konjak, punsch, likör, vin whisky. Inte underligt att han blev populär. Publiken fick nämligen själv avsmaka produkterna.
På Svartudden samlades gamla och unga för att dansa och ha trevligt. Inträdet var till en början 50 öre och höjdes till en krona, exklusive skatt. Där fanns även möjlighet att köpa kaffe och smörgåsar, läsk samt varm korv. Under sensommaren serverades också jordgubbar, grädde och glass.