Louise Nilsson har arbetat på Familjens hus och den öppna förskolan sedan 2008, hennes kollega Anna Nilsson sedan 2021.
– Här jobbar vi främst med föräldrastöd, med frågor som samspel och anknytning. På vanliga förskolor är det barnen som är i fokus men här hos oss är det föräldrarna, säger Louise.
Familjens hus rymmer många verksamheter förutom den öppna förskolan dit alla är välkomna måndag–torsdag mellan 9:30 och 15.
– Här finns också möjlighet att boka enskilda samtal runt föräldraskapet för att kanske bli lite stärkt i sin föräldraroll. Vi för inga journaler och det gör att ribban att fråga om hjälp och råd kanske känns lägre. Vi kan sedan tipsa om vart man kan vända sig om man känner att man behöver mer stöd, säger Louise.
Varje onsdag finns också familjebehandlare från socialtjänsten på Familjens hus för att hålla servicesamtal.
– Det blir en lite lättare ingång till socialtjänsten och den hjälp som finns att få där, säger Anna.
Men Familjens hus är främst en mötesplats där föräldrar och barn kan träffas för att fika, leka, prata och skapa nya kontakter.
Fredrik Ahlqvist och Terese Brännström besöker denna dag Familjens hus för första gången.
– Naima har blivit nio månader och gammal nog att träffa andra småbarn, det är roligt för oss också att träffa andra vuxna, säger Terese.
Båda två är just nu föräldralediga på halvtid men snart ska Fredrik vara föräldraledig på heltid.
– Det känns lite konstigt att tänka sig att vara ledig hela dagarna och ta hand om Naima men det ska bli kul, säger han.
Antalet besökare på den öppna förskolan varierar stort. Ibland kan det vara 120 personer på besök, ibland 25. Anna berättar att lokalerna också hyrs ut.
– Det kan vara barnkalas, eller träffar där man lagar mat tillsammans och umgås.
Huset på Storgatan är rymligt och har flera våningar med utrymmen anpassade för barn i alla åldrar.
– Det är ett fantastiskt hus som rymmer mycket innehåll, konstaterar Louise.
På Familjens hus kan besökare också anmäla sig till föräldrastödsprogrammet "Hållbara föräldrar".
– Vi har en grupp igång här på Familjens hus men intresset är stort och vi räcker inte till för alla som är intresserade så vi har även utbildat pedagoger ute på förskolorna och i februari startade fem föräldragrupper på olika håll i kommunen. Det är jätteroligt att intresset är så stort, Piteåföräldrarna är sugna på att utveckla sin relation till sina barn, de är ofta väldigt pålästa men kan ändå behöva lite vägledning och stöttning, säger Louise.