Vad är en antikvitet och vad är dess värde? Det var frågan som Mats Höggren skulle besvara vid NorrSens senaste föreläsning. Det blev en intressant stund för den stora publiken som också hade med egna föremål för värdering. En antikrunda i lite mindre format än den vi är vana vid från tv.
Mats har en gedigen erfarenhet av ämnet sedan mitten av 1970-talet. Intresset började med besök på auktioner tillsammans med svärfar och sen har det rullat på.
Det finns två definitioner på vad som är en antikvitet. Den ena är mer juridiskt formell och säger att en antikvitet måste vara äldre än 100 år. Den andra som bland annat används av de äldre erfarna värderarna anser att en antikvitet måste vara tillverkad före 1846, det år då skråväsendet upphörde i Sverige.
Publiken fick sedan bedöma vilken av två ljusstakar från 1800-talet som var äldst och glädjande nog gissade de flesta rätt. Mats berättade sedan vad man ska titta på och vad som avgör dels om föremålet är äkta och dels dess ursprung.
Frågan om antikviteters värde fick nog flera att fundera. Mats menar att det främst är modetrender samt tillgång och efterfrågan som styr. Om föremålen finns i inredningstidningar eller är med i tv-program bidrar det till att värdet stiger.
För närvarande är mässing modernt och har börjat stiga i pris medan silver inte har samma attraktionskraft. Skulpturer av Lisa Larsson står sig bra i värde. Carl Malmstens verk från 1950-1960 tal är också populära. Bland de dyraste föremålen som sålts i Luleåområdet är en tavla av Johan Krouthén som gick för cirka 175 000 kronor på det glada 1908-talet när det mesta stod högt i kurs.
Mer information finns på www.folkuniversitetet/norrsen