Oscar och Oscar var två Hortlaxpionjärer

HISTORIEN BAKOM BILDEN. Båda var de Hortlaxbor, båda var de pionjärer. En inom jordbruket och den andre inom politiken. För att skilja de båda Oscar Lindgren åt kallades den ene för den äldre och den andre för den yngre.

Piteå2008-01-05 00:00
PITEÅ (PT)H

Oscar Lindgren den äldre föddes 1875 och tog 1902 över fädernegården i Hortlax. Han var på sin tid känd som en framstående jordbrukare i Pitebygden. "Så välkänd inom bygden som en framgångsrik och energisk jordbrukare att någon närmare presentation väl knappast kan vara nödvändig" skrev Piteå-Tidningen en gång i samband med en av Lindgrens födelsedagar.

Många belöningar

Lindgren d.ä arbetade upp sitt jordbruk till stor kapacitet att det en tid betraktades som ett av de finaste i bygden. Oscar Lindgren var även en av initiativtagarna till Piteortens hästavelsförening, där han även en tid satt i styrelsen. Han var också med i styrelsen för Pitebygdens fröodlarförening. Oscar Lindgren fick också ett flertal priser från olika lantbruks- och kreatursutställningar, inte minst då vad gäller hästuppfödning, och blev vid flera tillfällen belönad av länets hushållningssällskap.

Sönerna tog över

Två av sönerna, Sigvard och Henning, tog senare över jordbruksdriften. Sigvard Lindgren ägnade sig huvudsakligen åt mjölkkor medan Henning Lindgren hade hönseriverksamhet.

Lindgren gifte sig 1904 med Emma Öhman (1878-1964) från Öjebyn och fick barnen Helge (1905-1979), Oscar Ivan (1906-1914), Elisabet (1907-2006), Maria (1909-1999), Rudolf (1910-1986), Sigvard (1912-1984), Margareta (1913-1999), Henning (1915-1999) samt Oscar Ivan (1918-1992).

Odalmannen och jordbrukspionjären Oscar Lindgren den äldre slutade sina dagar i januari 1961.

Sparkade till Luleå

Oscar Lindgren den yngre var på sin tid en av bygdens mera kända socialdemokratiska förtroendemän. Han föddes 1897 och dog 1976 i sitt 79:e levnadsår. Redan på 1920- talet anslöt sig Lindgren till arbetarrörelsen. Det dröjde inte länge innan han var den ledande kommunalmannen i Hortlax, vald att föra bygdens talan.

Lindgren d.y. började dock sin yrkesverksamma bana som bonddräng, blev sedan timmerhuggare och stabbläggare, hamnade i brädgårdar och vid kapverk.

När Oscar Lindgren i sin ungdom vid ett tillfälle skulle representera arbetarekommunen i Hortlax, vid en distriktskonferens i Luleå, fanns det inte pengar i partikassan att spendera för resan. Lindgren tog sig då till och från Luleå med billigaste färdsätt. De sex milen mellan Hortlax och Luleå företog han på spark.

Minsta kommunalhuset

En liten barack i Hortlax, på sin tid gick den under benämningen "landets minsta kommunalhus", var länge centrum för Oscar den yngres kommunalpolitiska gärning.

Det var på 1930-talet som hans parti plötsligt stod inför uppgiften att skaffa en kommunalnämndsordförande. Budet gick till Oscar Lindgren som till en början slog ifrån sig, men gav upp inför motståndet. Lindgren utvecklade sig snabbt till en effektiv och energisk kommunalman. Han fick börja med 7 000 skattekronor och flera hundra arbetslösa, efter sågverksnedläggning, och en bunt nyutskrivna matlappar klara för utdelning till de som drabbades av arbetslöshetskrisen.

Innan Oscar Lindgren gick i pension och kommunalnämndsordförandeskapet överlämnades i andra händer hann han även fungera som kommunens arbetsledare under några år, med omfattande vatten- och avloppsarbeten. Lindgren övervakade snart sagt varje kommunalt byggnadsföretag och var "storbyggmästaren" som byggt snart sagt hela Hortlax. Lindgren satt även under många år med i styrelsen för Piteå-Tidningen.

Han var gift med Altea Öhman (1892-1951) och i familjen fanns sonen Ejlert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om