På söndag är det dags att ställa om klockorna till vintertid. Klockan tre på morgonen kommer klockan plötsligt att vara två, hur ologiskt det än kan låta.
Sverige införde sommartid så tidigt som 1916, men efter böndernas ilskna protester avskaffades den redan året därpå. Den återinfördes 1980 och regleras numera gemensamt inom hela EU, så att alla länder ställer om klockorna samtidigt, nämligen den sista söndagen i mars respektive den sista söndagen i oktober. Fortfarande finns dock aktiva föreningar som kämpar för att den skall avskaffas. De menar att vinsten i energi bara är marginell jämfört med nackdelarna.
Det finns de som tycker att vi borde ha sommartid året runt, det vill säga att vår normaltid borde ändras. Jag är nog en av dem. Vi ställer ju om så att det blir mörkare tidigare på vintern, när barnen vill vara ute och leka efter skolan. Som meteorolog berörs jag i alla fall relativt lite av allt detta. Meteorologer lever i den internationella standardtiden UTC (Universal Time Coordinated) som går en timme efter svensk normaltid och två timmar efter sommartiden. Den är densamma året om överallt på hela jorden.