När Martin Ljung var standarförare

Året var 1946. Norrlands sångarförbund 50-årsjubilerade. Det var stor sammandragning av sångare vid jubileumsträffen i Gävle midsommarhelgen 1946. Där nu 90-årsjubilerande Martin Ljung representerade Norrbottens sångarförbund och förde dess standar.Det var för övrigt det året Gävle 500-årsjubilerade och också i anledning av detta anordnat en stor jubileumsutställning.

Piteå2007-08-17 00:00
Vid jubileumssångarfesten deltog Kempekörerna, Norrbottens läns sångarförbund och sångarförbunden från Jämtland, Västerbotten, Västernorrland och Gävleborg.

Medvetna om den lockelse som jubileumsutställningen hade och att sångare skulle kunna glömma sig kvar vid tiden för den stora uppmarschen hade bestyrelsen utfärdat följande uppmaning:

Midsommarfest

- Det skulle kunna anses okamratligt att svika vid ett sådant tillfälle och vi ha därför vågat lita på sångarna ansvarskänsla. Att få vara med och taga sin del av det kollektiva ansvaret måste skänka tillfredsställelse och sann sångarglädje.

Sångarfesten inleddes på midsommarafton med uppmarsch vid slottet i Gävle och uppvaktning för landshövdingen, följt av repetitioner, kaffekalas, representantskapsmöte och middag. Därefter följde konsert på festområdet och som avrundades vid midnattstid med midsommarvaka på utställningsområdet.

Midsommardagen var det ordnat med länsförbundsrepititioner innan olika konserter på utställningsområdet. Norrbottens läns sångarförbund övade i Gävle museums sammanträdeslokal.

Djup basröst

I samband med sångarfesten hade det även ordnats med fotografering av de olika körerna. Norrbottens sångarförbunds standar fördes av svensk humors "grand old man" Martin Ljung, som häromdagen, närmare bestämt den 15 augusti, fyllde 90 år. Notviksgrabben hade då varit bosatt i Stockholm något år och var etablerad inom nöjesbranschen när sångarfesten genomfördes. Han tillhörde kärntruppen i Povel Ramels Knäppupp-produktioner. Ljung har en djup basröst.

Näringsställena runt om i Gävle kunde 1946 erbjuda sångarna lunch i prisklasser från 1:40 på litet enklare ställen eller upp till 3:75 på stadens hotell. Dyrast var det att äta inom utställningsområdet där en lunch kostade uppemot fem kronor. Middagar fanns att tillgå alltifrån 2:15 per person till 6:75.

Förbundsdirigenter vid sångarfesten var Thure Melander, Umeå och Arvid Hernth, Östersund som ledde de samlade körerna vid konserter såväl midsommarafton som midsommardagen.

Repertoaren

Vid den särskilda konsert som Norrbottens sångarförbund höll midsommardagen framfördes Island av H. Möller, Linnean av Fredrik Hjorth och Naar fjordene blaaner av Alfred Paulsen. Dirigentpinnen för norrbottningarna fördes av <\b>Arvid Almgren. Vid den gemensamma konserten på midsommardagen, med alla körerna, medverkande som solist hovsångare Einar Beyron (1901-1979). Beyron var teaterregissör, sångtextförfattare och operasångare (tenor). Han engagerades vid kungliga operan 1924, där han under mer än 25 år var operans förste tenor.
Beyron utnämndes till hovsångare 1942 och var gift med operasångaren Brita Hertzberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om