Migration och släktskap över Kvarken

Piteå2017-03-07 06:00

Att flykting- och flyttströmmar gått länder emellan – det är inget nytt! Om detta och speciellt flyttströmmarna mellan Sverige och Finland berättade Tom Juslin på Piteå museum.

Ett 40-tal släktforskningsintresserade, nordister och historiskt allmänintresserade personer hade samlats för att lyssna.

Som bekant fyller republiken Finland 100 år i år. Som ett led i detta uppmärksammar Föreningen Norden jubileumsåret genom olika nedslag under 2017, därav föreläsningen.

Vatten förenar människor, land skiljer åt. Därför var det en naturlig transport- och flyttväg över Kvarken . Kvarken är området som delar av Bottenviken från Bottenhavet. Området är idag ett världsarv. Ordet ”Kvark” är ett gammalt ord för ”hals. Den kortaste vägen mellan Umeå i Sverige och Vasa i Finland, 9 mil, går över Kvarken. Denna väg har under lång tid varit en naturlig kommunikationslänk, och migration har alltid förekommit i båda riktningarna. Redan i slutet av 1500-talet forslades varor, post , krigsmaterial och människor i en tät trafik mellan Holmön och Björkö. En reminiscens från denna flyttled är den årligt återkommande Postrodden mellan Holmön och Björkö.

Genom att uppmana människor till flytt , kan man dra nytta av kunskaper. Redan på Gustav Vasas tid såg man fördelen med att låta ”svedjefinnar” flytta till Västerbotten för att sprida kunskapen om svedjebruket. Båtbyggeri et var väl utvecklat i Österbotten och detta föranledde också förflyttning till Västerbotten. Bruksfolk , från glasbruk och smedjor, ”headhuntades” mellan bruken i Österbotten och Västerbotten.

En märklig flyttström gick mellan Lövånger och Sundom i Österbotten. Varför? När man seglade mellan Norr – och Västerbotten och Stockholm gick seglatsen oftast på finska sidan. Några flyttade till Sundom, Österbotten, och fler följde efter. Så gjorde man då, och så gör man även idag. Man väljer att bosätta sig där släktingar, bekanta och vänner man känner redan finns.

Tom Juslin uppehöll sig sedan kring släkten ”Sursill”. En stor släkt som har sitt ursprung i Erik Ångerman Sursill, en jordbrukare från nuvarande Teg, Umeå. Han var också handelsman i fisk och när han levererade en stor order till soldater i Uppsala-trakten, skickade han det finaste han hade, nämligen surströmming.

Tyvärr uppskattades inte surfisken, soldaterna klagade, och det sägs att Gustav Vasa anklagade Erik Ångerman för ”falsk leverans”.

Denna släkts historia är unik såtillvida att den omspänner 10-13 generationer och det är mycket ovanligt att en stor släkt ofrälse finns dokumenterad under så lång tid. Adelskalendrar finns det ju, men att vanliga bönder skildras i släktutredningar är ganska ovanligt. Erik Ångerman Sursill är anfader till minst 2000 stora släkter spridda över hela Norden. Ättlingar är bland andra presidenterna Mannerheim, Ståhlberg och Svinhufvud men också Tarja Halonen.

Till och med Olof Palme har sitt ursprung i Erik Ångerman Sursill. Kanske finns även sursillar i Pitetrakten?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om