Författarinnan May Larsson, Boden, besökte nyligen Solandergården. Där hon berättade om sin väg fram till författarskapet. ”Jag har alltid gillat att skriva och berätta”, avslöjade May.
Efter att under tio års tid gått otaliga författarkurser på Medlefors folkhögskola uppmanades hon till slut av sin handledare att ge ut en bok. Den första romanen – Stjärnor och tunnbröd – togs väl emot och följdes raskt av roman två och tre. Men nu tvingades hon att välja mellan sitt jobb på dagis och författarskapet. Nu blev hon heltidsförfattare, ett val hon aldrig ångrat.
När hon gett ut ett tiotal böcker kände May sig färdig med romanskrivandet. Men så upptäckte hon en dag en pärm i bokhyllan som det stod ”Minnen” på. I den pärmen hade hon skrivit ner och sparat minnen om personer, händelser och företeelser från sin uppväxt vid Alterälven i Kopparnäs. Av det här borde jag kunna göra en bok, som berättar för dagens unga om hur vi hade det som barn, kom hon att tänka. Hon började med att göra illustrationerna, som skulle användas till texterna. Men inte vilka illustrationer som helst. Bilderna skulle göras med exakt den sorts kritor, av märket ”Sture”, som May själv använt under sin skoltid, bestämde hon. Bara att skaffa fram kritorna krävde besök på otaliga loppmarknader. De färdiga illustrationerna charmade sedan förläggaren Karl Pedersen och resultatet blev den helt förtjusande boken ”I min barndoms berså”.
May Larsson har många strängar på sin lyra. Förutom att författa, rita och illustrera har hon också under flera decennier samlat på originalmanuskript av svenska författare. Med tiden har det blivit ett hundratal manuskript men samtidigt så utrymmeskrävande att det blivit ett förvaringsproblem. Tack och lov erbjöds May ett rum av Kungliga biblioteket där hon kunde förvara sina samlingar som fått namnet Mays manuskriptmuseum. May Larsson har för övrigt just i dagarna donerat sina samlingar till Kungliga biblioteket.
Kvällen i Solandergården avslutades med en riktig nostalgitripp när författarinnan visade och berättade om några av bilderna i boken ”I min barndoms berså”.