Många länder hade representation i Piteå

Spanien, England, Tyskland, Ryssland, Nederländerna, Portugal och Danmark. Det är länder som en gång hade konsulär verksamhet i Piteå. Framträdande Pitebor utsågs till hedersuppdraget att, vid sidan om sitt ordinarie arbete, representera de olika länderna.

PITEÅ2008-11-04 06:00
Konsulat är ett lands representation på en viss ort i ett främmande land. Vanligt är att det finns en ambassad i landets huvudstad, och ett antal konsulat som kan ligga i huvudstaden eller på andra orter.
I Piteå fanns en tid ett flertal oavlönade honorärkonsuler, då där fanns en mycket livlig sjöfart och exportindustri.
Dagens konsulära arbete skiljer sig en hel del från Evert Taubes bild av "Sveriges konsul kapten Fredrik Adelborg" med guldgalonerna. I konsulns uppgifter ingår att hjälpa medborgare i nöd och skaffa fram inresedokument och dylikt, men framförallt utveckla kontakter mellan företag och medborgare i båda länderna och det är inte sällan som affärsmän utses.
På halv stång
För 100 år sedan mördades Portugals kung Carlos I.
I anledning av detta fick den portugisiske vicekonsuln i Piteå, Ruben Sundström, en telegrafisk order från generalkonsulatet i Stockholm att tills vidare flagga på halv stång i Piteå med Portugals flagga.
Sundström, disponent, Munksund, utnämndes 1904 till portugisisk vicekonsul. Han var även en tid, enligt tidningsuppgifter, dansk vicekonsul.
Ruben Sundström (1869-1931) var son till disponenten och verkställande direktören vid Munksunds sågverksaktiebolag Henrik Johan Sundström, som själv en tid var dansk vicekonsul.
Henrik Johan Sundström var född 1838 i Gäddvik och blev 1891 disponent för Munksunds sågverk och var där verksam till 1901. Han hade en hel del allmänna värv genom åren, var riksdagsledamot, satt i landstinget och även i stadsfullmäktige. Han var också bankdirektör.
En annan son till Henrik Johan Sundström, Helmer Sundström, som en tid var ägare av Munksunds och Skuthamns handelsbodar, blev 1911 engelsk vicekonsul. Helmer Sundström dog 1912 i sviterna av lungsot.
Mängder med uppdrag
Carl August Winroth, född 1815 i Stockholm och som dog i Piteå 1865, blev 49 år gammal. Han kunde också sätta vicekonsul på sitt visitkort. Winroth var en av Piteås och ortens förnämsta och förmögnaste affärsmän med skeppsvarv, ångsåg, glasbruk i Långvik och lantegendomar.
Handlanden Carl Johan Lundström, som avled 1858 i en ålder av 34 år hade också han vicekonsuls titel.
Axel Bernhard Haqvin Selander, född i Selånger 1838, blev efter mångårig utlandsvistelse skeppsklarerare i Piteå och utsågs 1873 till nordtysk vicekonsul i Piteå. Han fick sedan konsulära uppdrag för Ryssland och Danmark. I sin krafts dagar hade han en mängd kommunala uppdrag.
Under en affärsresa till Byske avled 1878 Anders Fredrik Engman. Han var disponent och ägare av ett trävaruexportföretag, vilket han övertog efter sin broder. Engman var född i Öjebyn, lämnade i yngre år fäderneslandet och var borta under en längre tid under vilken han prövade världen och förvärvade en del erfarenhet. Han drev även diversehandel i Piteå. 1860 erkändes Engman av kunglig majestät som portugisisk vicekonsul i Piteå.
Engman var vid sin död 47 år gammal.
Belönades med orden
Disponent C. Emil Elfgren representerade en tid Nederländerna i Norrbotten. Han var född i Stockholm och kom i unga år till länet, där han en tid hade anställning hos vicekonsul Anders Fredrik Engman i Piteå och fick i början av 1860-talet anställning hos konsul C A Winroth. Efter Winroths död 1865 blev han chef för firman och fortsatte tills bolaget upplöstes. Elfgren flyttade 1890 till Helsingborg där han byggde sig "en präktig villa med ett förtjusande läge vid Sundets strand".
Norrbottens-Posten berättar att Elfgren entledigades från uppdraget som vicekonsul efter nära en fjärdedels sekel. Nederländska regeringen uppmanade sin generalkonsul i Stockholm att betyga regeringens tacksamhet för Elfgrens omtanke om de nederländska handels- och sjöfartsintressena i Norrbotten.
Elfgren drabbades av tuberkulos och avled 1897 under en hälsovistelse i Baden Baden.
Frans Hellgren föddes 1861 och vistades i yngre år utomlands, kom till hemstaden där han 1892 blev spansk vice konsul. Han dog ogift år 1927. Hellgren var en av stiftarna av Odd Fellow i Piteå. Hellgren tilldelades den spanska riddarorden Isabel la Católica, stiftad 1815, upphävd under republiken, återupptagen 1938.
Fick tysk medalj
1893 erkändes Arvid Hedqvist, son till patron C.A. Hedqvist, till tysk vicekonsul i Piteå
Arvid Hedqvist var född den 6 mars 1865 och vid sin bortgång drygt 68 år gammal.
Arvid Hedqvist vistades under några år i Tyskland, England och Frankrike för språk- och kommersiella studier. När Hedqvist återvänt till hembygden trädde han in som tjänsteman vid faderns sågverkskontor och avancerade efter några år till driftschef vid AB Storfors sågverk. En befattning han hade till slutet av år 1916.
Under den tyska krigsfångetransporten genom Sverige, efter första världskrigets slut gjorde Hedqvist oftast i det tysta, en hel del insatser. För det tillerkändes han tyska Röda korsets förtjänstmedalj.
En sentida vice konsul i Piteå var skeppsklarerare Axel Hagberg. Han var född i Linköping 1899 och dog i Piteå 1977. Hagberg var en tid konsulär representant för Tyskland.
En Pitebo A. J Westerberg, född 1861 och son till lotsförman E A Westerberg och hans hustru, född Hortlin, blev senare engelsk och dansk vicekonsul i Luleå. Han studerade vid Piteå allmänna läroverk, blev handelsbokhållare i Piteå och åkte vid 25 års ålder till England för studier och anställdes vid hemkomsten vid engelska Gällivarebolagets Luleåavdelning och sedan i det svenska när bolaget övergick i svensk ägo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om