Mäktiga mammamoln förmörkade himlen
Den här mäktiga molnformationen täckte himlen över Piteå vid lunchtid i går. Fenomenet kallas mammamoln och uppstår ibland i samband med kraftiga regn- eller åskbyar.
Mammamoln täckte himlen över Piteå i går, vilka ibland uppstår när nederbörd är på väg.
Foto: Gunnar Westergren
Efter knappt tio minuter började det regna kraftigt, och i takt med att regnet föll så upplöstes molnformationen.
- Det här är mammatusmoln, eller mammamoln, säger John Ekwall på SMHI i Norrköping, efter att ha tittat på PT:s bilder.
Himmelska bröst
Mamma är latin för bröst, och namnet syftar på de juverliknande molnutväxterna. De förekommer framför allt i anslutning till cumulonimbus-moln (bymoln eller åskmoln).
- Men det är inte alla cumulonimbus som genererar mammamoln, utan det är framför allt när det är lite större sammanbakade åskceller eller åskmoln. Då kan det uppstå en fysikalisk rörelse som genererar de här utväxterna, säger John Ekwall.
Regnindikator
Nederbördspartiklar bildas i de kraftiga uppvindarna som finns i cumulonimbus. På högre höjd förs partiklarna ofta åt sidan ut från molnets centrala del och bärs då inte längre av uppvindarna. När partiklarna utgörs av regndroppar kan mammabildningen växa ut till stora påsliknande utväxter på grund av att partiklarna faller snabbare och avdunstar långsammare.
- Man kan se varje mammamoln som början på en snabel, det vill säga en tromb. Uppvindar och nedvindar gör att det blir en vågrörelse, och den genererar fuktighet som avancerar ner. Det är en form av kalluftsbubblor som bildas, säger John Ekwall.
- Det är inte så vanligt att den här typen av moln uppstår, men när man ser dem brukar det oftast indikera att det är nederbörd på väg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!