Linnéa Ruthström, Degerbäckens by, har avlidit i en ålder av 80 år. Närmast anhöriga är make, barn, barnbarn och barnbarnsbarn.
Linnéa föddes i Kvarnbäcken, Piteå 1938. Som nyfödd smittades hon tragiskt av TBC och fick tillsammans med en sköterska åka tåg hela vägen från Piteå till Skåne när hon endast var 7 veckor gammal. Vejbystrands sanatorium blev hennes hem de följande 7 åren. Hon var en omtyckt patient som lekte glatt mellan operationerna som var komplicerade och smärtsamma.
Linnéas modersmål blev därigenom skånskan och när hon vid 7 års ålder återvände, då till Boden och sina föräldrar så blev det av naturliga skäl en hel del språkförbistringar. Hon hade också fått syskon som inte visste om att hon fanns. Den första tiden blev komplicerad och svår. Att lära känna och knyta an till föräldrar och syskon som hon aldrig träffat tidigare var inte lätt.
Vid 14 års ålder började hon sitt första arbete som barnflicka. Sedan följde anställning som receptionist på Grand Hotell. Efter en utbildning till kallskänka så arbetade hon på Mjölkbaren. Eftersom Linnéa var begränsad av sitt handikapp så blev hennes yrkeskarriär det likaså.
Hon gifte sig vid 21 års ålder med Erik och fick genom åren tre barn. De bosatte sig i Piteå, senare i Sjulnäs.
Linnéa hade många intressen, däribland musiken. Hon var väldigt musikalisk och konstnärlig, spelade orgel, piano, fiol och dragspel samt tecknade mycket. Pianospel var vanligt och vi har haft glädjen att höra henne spela många stycken på piano. Fiske var ett annat intresse. Familjen tillbringade många semestrar till fjälls med pimpelfiske. Hon var också stugvärd för Akkastugorna under en tid då hon och maken tillbringade vårarna där. Husvagnen var en fristad som nyttjades flitigt under ett flertal år.
Linnéa läste också oerhört mycket, var otroligt allmänbildad och hade i sin ungdom även läst ryska. Hon efterlämnar ett stort bibliotek med böcker av varierande slag. I hemmet togs emot ett antal fosterbarn, det blev ett arbete för Linnéa, som hon utförde med stor känslighet och kompetens. Att brodera och sy var ett annat av hennes intressen. Hon sydde egna kläder och broderade flitigt. Det egna växthuset nyttjades till familjens grönsaksodling som var helt och hållet Linnéas förtjänst.
På senare år flyttade makarna till Boden där Linnéas syskon bor och hon har alltid varit mån om att stärka sammanhållningen syskonen emellan.
Linnéa hade trots sina sjukdomar en tillförsikt som gjorde henne helt unik. Hon pratade helst inte om sitt tillstånd utan fokuserade på andras välbefinnande. Hon hade en inneboende styrka som vi alla avundas henne och tänkte alltid i positiva banor. Även in i det sista tänkte hon, om inte besegra sin sjukdom så i alla fall begränsa den för att förlänga livet lite till. Nu blev det inte så men vi är tacksamma att vi fick fira hennes 80-årsdag tillsammans med henne.