"Lekatt-Pet" och "Charley Carliè" åkte omkring med ren och åsna

"Lekatt-Pet", Jonas Petter Jonsson från Lakafors, Norrfjärden, och cirkusakrobaten "Charley Carliè", Hjalmar Olsson, från Roknäs, blev på sin tid uppmärksammade när de åkte omkring med litet annorlunda fordon efter vägarna. Jonsson med ren och Olsson med en åsna.

Hjalmar Olsson från Roknäs, konstryttare och cirkusakrobat, engagerades en tid att köra land och rike omkring med åsnan Peppo för att göra reklam för Karlsons klister.  Bilden kan vara från den turné som gjordes på 1930-talet med besök i bland annat Pitebygden.

Hjalmar Olsson från Roknäs, konstryttare och cirkusakrobat, engagerades en tid att köra land och rike omkring med åsnan Peppo för att göra reklam för Karlsons klister. Bilden kan vara från den turné som gjordes på 1930-talet med besök i bland annat Pitebygden.

Foto:

PITEÅ2011-08-16 06:00

- Vad som särskilt etsat sig fast i minnet är att han kom körande med ren hem till oss i Rosvik. Han hade renen istället för en häst. Bland annat körde han med renen på Barnens Dag, berättar 91-åriga Greta Thurfjell, Alvik, barnbarn till Jonas Petter Jonsson.

- Så många fler detaljer av farfar har jag inte från barndomsåren. Han dog ju relativt tidigt. Jag var bara åtta år. Och av farmor minns jag inget. Hon dog långt före jag föddes, påpekar Greta Thurfjell.

Varför Jonas Petter Jonsson fick namnet "Lekatt-Pet" är oklart. Möjligen har det att göra med att han vid sidan av småbruket och skomakarverksamheten också livnärde sig på jakt. Kanske på hermeliner? Inkomsten var liten och det gällde att ta tillvara alla arbetsmöjligheter som gav inkomster för att mätta familjen

Avled i Gällivare
Jonas Petter Jonsson, vars far hette Jonas Vilhelm Öman och var bosatt i Håkansö, hade ett litet hus intill skjutbanan i Lakafors. Byggnaden brann ner för många år sedan och hade då en tid ägts av Gustav Öhman. I dag kan man skymta litet av grunden.

"Lekatt-Pet" gifte sig den
7 oktober 1893 med Anna Augusta Nilsson från Porsnäs och fick med henne barnen Karl, (1894-1953), Elin (1895-1964), Jonas (1896-1979) och Johan, född 1898.

Den 10 juni 1900 berättar kyrkböckerna att hustrun Anna
Augusta avled i en ålder av 39 år och att samma dag dog dottern Anna Erika, som fötts dagen före. Således bara en dag gammal.

Jonas Petter stod då ensam med sina barn av vilken den yngsta bara var två år.

Det uppges att han senare inledde brevväxling med en kvinna. Elis Lundman, senare kommunalnämndsordförande och kommunalkamrer, fick - när kontakterna knutits samman - köra honom till järnvägsstationen i Öjebyn för att möta kvinnan. Möjligen blev hon för en tid hushållerska i hemmet. Han gifte nämligen inte om sig.

Äldste sonen Karl bosatte sig i Rosvik och blev i sin tur far till 11 barn, av vilka fem i dag är kvar i livet. Dottern Elin, gifte sig Johansson och uppges ha blivit mor till åtta barn. Hon avled i Nyköping. Jonas flyttade till Skåne och arbetade på jordbruk, möjligen som rättare. Han dog ogift i Hörby. Yngste sonen Johan emigrerade 1923 till Kanada, där han gifte sig och också dog.

Känd över hela landet
Sönerna lärde sig samtliga skomakaryrket av fadern och utövade även yrket i olika omgångar.

63 år gammal avled Jonas Petter Jonsson den 8 februari 1928, efter en tids sjukdom. Han hade då transporterats från Piteå till Luleå och därifrån med tåget till Gällivare och lasarettet där. Varför han skickades från lasarettet i Piteå till Gällivare är oklart.

H.O 1955 står det antecknat med blyerts bakom ett gammalt kort som visar en åsneförspänd vagn med reklam för Karlssons klister. Mannen i kärran är konstryttaren och cirkusakrobaten Hjalmar Olsson från Roknäs vilken en tid, under artistnamnet Charley Carliè, var anställd hos olika cirkusar som turnerade runt i Europa med hästdressyrnummer.

Hjalmar Olsson engagerades en tid för att göra reklam för Karlssons klister runt om i Sverige. Bilden härrör troligen från ett besök i Pitebygden.

På vagnen sitter en av de mest kända svenska reklamsloganerna som togs fram för produkten: "Alla använda Karlsons Klister utom jag, ty jag är en åsna". Åsna anspelade på det gamla talesättet "dum som en åsna".

Det var 1922 som klistret introducerades genom en reklamkupp med en åsna vid namn Peppo, som också blev känd över hela landet. Då lyckades man med konststycket att spela in Sveriges första reklamfilm. Åsnan utrustades med en sandwichskylt med den legendariska sloganen och körde fram i samband med vaktparaden på Norrbro, vid slottet, i Stockholm. Hela marschen filmades av SF som visade den som journalfilm på biografer över hela Sverige.

Välkänd slogan
Sloganen användes i många årtionden, ända in på 1970-talet då den togs bort genom det otidsenliga betraktelsesättet att ge djur mänskliga egenskaper, men bilden av åsnan behölls och som var så intimt förknippad med produkten. På senare tid har sloganen återvänt på förpackningen. Ur den svenska folksjälen har sedan följade stycke sprungit fram: När ditt hjärta brister laga det med Karlsons klister.

Besökte Norrbotten
Om anteckningen bakom kortet, med årtalet 1955, härrör från en turné kan företaget ha gjort en förnyad uppmärksammad kampanj på 1950-talet med Hjalmar Olsson och en ny åsna, med samma namn som den första.

Enligt andra uppgifter var det under 1930-talet, vilket kortet också mera tyder på, som Hjalmar Olsson reste genom Sverige för att göra reklam och då uppges ha besökt många platser i Norrbotten.

Hjalmar Olsson var född på "Lill-Söder" i Roknäs. Han var son till slaktaren och skomakaren Karl Olsson och Maria Elina, född Risto.

Hjalmar Olsson var näst yngst av sex barn och växte upp under enkla förhållanden. Barnen föddes mellan åren 1893-1903.

Konstryttaren och cirkusakrobaten Hjalmar Olsson, som förblev ogift, gick ur tiden den 24 juli 1979. Han var då bosatt i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om