Läger över språkgränserna

33 barn från Ryssland och Sverige har i veckan lägrat sig på Sikfors camping för att lära sig av varandras kulturer. IOGT-NTO:s juniordistrikt arrangerar kulturutbytet.- Syftet är att öka förståelsen för andra barn, även fast vi är olika så är vi lika, säger lägerledaren Britt-Marie Pettersson.

Piteå2006-07-19 00:00


I måndags checkade 25 ryska barn i åldrarna 12 till 16 år in på Sikfors camping. I tisdags var det åtta svenska barns tur. När PT besökte lägret lekte barnaskaran lekar för att lära känna varandra.

- Kommunikationen fungerar bra, det är lite spännande. Man får använda kroppsspråket och så lär man sig vissa saker eftersom, säger Britt-Marie. De ryska barnen är suveräna på att lära sig svenska.

Det är för tionde året i rad som vänskapsbanden knyts med de ryska skolbarnen från Kandalaksha i nordvästra Ryssland. Fyra av ledarna på lägret har varit med från starten. Britt-Marie Pettersson är en av dem och hon har klart för sig varför hon engagerar sig.

- Det är en sådan glädje att se dem och umgås med dem, jag älskar barn, det är det härligaste som finns, säger Britt-Marie som till vardags jobbar inom barnomsorgen.

Aktivering

De ryska barnen kommer från en så kallad korrigeringsskola som är till för barn med sociala problem och barn som utvecklats sent. Hon beskriver den som "lite sämre" men upplever att den har blivit bättre med åren.

- Det har blivit något bättre i skolan nu och bättre standard, säger Britt-Marie, som själv besökt skolan ett flertal gånger.

I veckan blir det mycket bad, äventyrstorp och disko men också kulturella aktiviteter som ett besök till Swensbylidja. På söndag ska allting packas ihop och avslutas med en fest innan det är dags att skiljas åt.

- Jag vet inte om det är jobbigast för oss eller dem när de ska åka, säger Britt-Marie.

Hur länge ska du fortsätta?

- Hur länge som helst som det känns just nu, det är så spännande och roligt, säger Britt-Marie med ett stort leende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om