Kungen stöder Piteå- projekt i Gammalsvenskbyn

- Hjälp en familj i Gammalsvenskbyn i Ukraina att ha tillgång till vatten dygnet runt.Lars Hallberg, medlem i Piteå västra rotaryklubb och hans klubbkamrater, riktar en vädjan till Piteborna att bidra med pengar till ett projekt som satts igång med syfte att hjälpa svenskättlingarna i Ukraina med vattenförsörjningen.

Svenskarnas kyrka i Gammalsvenskby.

Svenskarnas kyrka i Gammalsvenskby.

Foto: Lars Hallberg

PITEÅ2010-05-20 06:00
Insamlingskampanjen intresserar även kung Carl XVI Gustaf som för övrigt, i samband med sitt statsbesök i Ukraina 2008, initierade till stöd för sociala insatser i Gammalsvenskbyn.
Efter att ha informerats om Piteåklubbens engagemang har kungen, via hovintendent Hans Norlén, meddelat att han stöder Piteåinitiativet.
- Jag önskar projektet all lycka, meddelar kungen till Piteåklubben, som bland annat säljer "vattencertifikat" för att finansiera projektet.
Lever mycket fattigt
Från Dagö, som en gång tillhörde Sverige, blev en grupp om 1 000 svenskar förvisade till Ukraina för över 200 år sedan. Endast 300 överlevde förvisningen. I dag är fortfarande deras ättlingar kvar på den lilla jordlott de då blev erbjudna.
- Efter cirka ett års vandring kom dessa människor fram till floden Dnjepr där de fick en jordlott per familj och bildade en by som fick namnet "Gammalsvenskby", berättar Lars Hallberg.
Han har för övrigt nyligen varit på besök i byn, överlagt med bland annat byns borgmästare och informerat sig om behoven.
I dag lever fortfarande svenskättlingarna kvar i byn, där även den svenska kulturen och det svenska språket har överlevt.
- Våra svenskättlingar lever mycket fattigt. Varje familj lever fortfarande på en jordlott på cirka 200 gånger 300 meter, där de odlar sina grönsaker och där de även kan ha några höns, ankor och någon gris. De verktyg som används i huvudsak i dag är spade och hacka. Man kan tycka att tiden stått stilla från 1800-talet. Under Sovjettiden blev även byns invånare trakasserade och ett antal blev bortförda och kom aldrig åter, omtalar Lars Hallberg vidare.
Begränsad vattenmängd
Trots att byn ligger mycket vackert på stranden till floden Dnjepr är ett av de största problemen vattenförsörjningen.
Vattenmängden är begränsad och folket i byn använder för mycket vatten, när det är påslaget.
- Det finns inget rättvist system som reglerar vattenförbrukningen varför det råder vattenanarki. Borgmästaren vill därför ha hjälp med att installera vattenmätare i varje hus och på så sätt reglera vattenförbrukningen så att varje invånare kan ta vatten i den mängd han eller hon behöver under dygnets alla timmar.
Lars Hallberg berättar att projektet beräknas kosta 320 000 kronor och att en stor del kommer att finansieras av de vattencertifikat som säljs för 200 kronor per styck.
De vattenmätare som behövs för att klara behoven i Gammalsvenskbyn har klubben också lyckats samla in. Det är utbytta, genomgångna och reparerade svenska vattenmätare.
- Vi gör projektet tillsammans med Rotary Foundation, som förhoppningsvis bidrar med lika mycket som vi lyckas samla in, avrundar Lars Hallberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om