Kulturträff med Solander i fokus

Berättelse. Lisbeth Lindmark välkomnar föredragshållarna, Barbro och Ivar Gustafsson. På väggen bakom syns porträtt av Daniel Solanders far och mor.

Berättelse. Lisbeth Lindmark välkomnar föredragshållarna, Barbro och Ivar Gustafsson. På väggen bakom syns porträtt av Daniel Solanders far och mor.

Foto: Inge Nilsson

Piteå2016-04-04 06:00

SPF Rönnens höll kulturträff på Piteå museum den 23 februari. Barbro och Ivar Gustafsson berättade om Daniel Solander.

Daniel Solander föddes i Kaplansgården i Öjebyn 1733. Barbro berättade om hans familj och hans uppväxt. Som 17-åring kunde han till exempel minst sex språk.

Han flyttade till Uppsala för att studera juridik men tyckte detta var tråkigt och började följa med Linné på hans blomstervandringar och blev så småningom Linnés lärjunge och följde med honom som hans ”sekreterare”.

1959 skickade Linné Daniel till England för att lära engelsmännen om ”Systema Naturae”. Han insjuknade innan avresan och blev kvar i Skåne varför han kom till London först 1760. Här blev han blan annat bekant med adelsmannen Joseph Banks och också invald i Royal Society. Daniel kommer tillsammans med Banks med på en världsomsegling under ledning av James Cook.

Ivar Gustafsson fortsatte berättandet och de närvarande fick höra mycket om de strapatser som inträffade under resan. Resan startade från Plymoth den 25 augusti 1768 och gick via Rio de Janeiro, Kap Horn, Tahiti, Nya Zeeland, Australien, Indonesien, Godahoppsudden och tillbaka till Plymoth dit man anlände den 17 juli 1771.

Solander samlade växter och dokumenterade dessa under hela resan. I Rio de Janeiro fick man inte gå iland men Banks mutade vakterna så man kunde smyga iland och samla växter.

Vid Eldslandets snöklädda berg gjorde Solander en expedition för att samla växter och på vägen tillbaka till skeppet blev man överraskad av en snöstorm och två män frös ihjäl. Vid Botany Bay i Australien där man var iland har klipporna vid inloppet döpts till Cape Banks och Cape Solander och här finns också ett monument uppfört (1914).

I Indonesien insjuknade hela besättningen i en febersjukdom och Solander var nära döden.

Solander gjorde också 1772 en resa till Island tillsammans med Banks. 1782 dog Solander i London och är begravd i Woking utanför London.

Efter föredraget blev det i vanlig ordning fika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om