- En viktig bit är att hjälpa dem att förstå var de hamnat och hur de, med sin tro och sin kultur, ska kunna bli en del av samhället, säger han.
De invandrare som deltagit i lägret bor i fyrkanten-området. Under dagarna har det funnits möjlighet för samtal om exempelvis Sverige och hur man lever här.
Då många barnfamiljer varit med har det arrangerats särskilda aktiviteter för barnen. De har bland annat pysslat, lekt och snickrat.
Utbyte
Jean Paul Ndikumana och Keraguhiga Jean-Bosco kommer båda ursprungligen från Burundi, men nu bor de två männen i Boden.- Det har varit mycket bra att träffa så många från olika länder. Vi har utbytt ideer och tankar, säger Keraguhiga Jean-Bosco.
De två menar också att det varit trevligt att byta miljö och få resa från Boden några dagar. Richard Hultmar säger att det är en av tankarna med lägret.
- Vi vill också göra det möjligt för dem att få en liten semester. Många är bara lediga en månad i juli och har inte råd att göra annat än att bara sitta i sina lägenheter.
Långväga besök
Fridah Twebaze från Uganda bor i Luleå i vanliga fall. Hon var på lägret tillsammans med sin familj och tycker att det varit roligt att träffa nya människor.- Det har också varit roligt med bibelstudier och att få dela med sig av sina tankar till andra.
Alla lägerdeltagare stannade inte på Arnemarksgården i hela fem dagar. Vissa kom bara och hälsade på över dagen som exempelvis Fatou Ba och hennes dotter Imani Cooper som bor i Atlanta, USA.
- Vi hälsar på Imanis mormor som bor i Luleå och då passade vi på att åka hit också, säger Fatou Ba.