Avslöjandena, som väckte stort medialt intresse, gjordes i ena fallet i samband med en 10-årsrevision av fattigvårdskassan.
I det andra fallet var det en nytillträdd kommunaltjänsteman, Georg Wiklund, som inte fick kassan att stämma.
Stora belopp
Kommunalmannen i det ena fallet hade ur kassan, genom olika transaktioner, plockat ut 25 185 kronor, i dagens penningvärde runt 740 000 kronor. Kommunalmannen i det andra fallet hade till eget konto fört över 7 605 kronor, runt 224 000 kronor i dagens penningvärde.
Bägge var involverade i fattigvårdsstyrelserna, det kommunala organ som ansvarade för fattigvården, i Piteå landskommun respektive Hortlax kommun. I en tid när styrelserna inte hade några tjänstemän utan de verkställande besluten utfördes av ordföranden.
Fattigvårdsstyrelsen lydde under kommunfullmäktige.
Inte nog med det. Vid ungefär samma tidpunkt konstaterades stora brister i Gråträsk, när kooperativas depå inventerades.
Varor för 8 600 kronor hade försvunnit. Det är i dagens penningvärde omkring 250 000 kronor.
Privatlån
De kommunala oegentligheterna upptäcktes i bägge fallen i december månad. I Hortlax konstaterades att transaktioner mellan Piteå landskommun och Hortlax inte stämde överens. Det fanns vissa utbetalningar från Öjebyn som inte noterats i Hortlax, och som skulle ha överförts till dess kassa.
När kommunalmannen i Hortlax ställdes inför fullbordat faktum medgav denne att medel saknades. Det rådde en hel del oreda vad gällde handlingarna. Vid en första kontroll bedömdes bristen uppgå till 9 000 kronor.
Kriminalöverkonstapel Brickell från statspolisen i Luleå tog tag i förhören och kunde konstatera att kommunalmannen insett att det han höll på med gått överstyr.
Sista tiden, fram till bubblan brast, hade kommunalmannen inte hade gjort någon kassabokföring alls.
Försörjde familjen
Revisionen fann vidare att ett flertal lån utanordnats, utan att fattigvårdsbehov förelåg. Till 14 olika personer hade kommunalmannen, av kommunala medel, lånat ut närmare 3 000 kronor. Inte i något av fall hade det förts in i kassaboken. Det var privatlån.
Det visade sig att lånen ur fattigvårdskassan pågått sedan år 1928.
Kommunalmannen uppgav att han, på grund av sin stora familj, inte fått inkomsterna att räcka till och därför börjat "låna" pengar för huvudsakligen familjens uppehälle.
Två års fängelse
Genom åren hade kommunalmannen delvis lyckats täcka skulderna. En lotterivinst hade räckt till en del av bristen. Andra finurliga transaktioner var att göra inteckningar i fastigheten.
Inkomster från Piteå landskommun och Norrfjärdens fattigvårdsstyrelse, vårdavgifter från Furunäset och landstinget blev inte införda, folkpensionsavgifter som erhållits för vård av personer i ålderdomshemmet liksom barnuppfostringsbidrag, pengar från en lösöreauktion och från försäljningen av, en fastighet hade inte redovisats.
Kassabristen uppgick slutligen till 25 185 kronor och 14 öre. Av pengarna härrörde närmare 6 000 kronor från arbetslöshetsmedel.
Oreda i bokföringen
Försvarsadvokaten åberopade att det myckna arbete som kommunalmannen utfört medfört att minnet försvagats avsevärt och att det därmed uppstått oreda i bokföringen.
- När man trängt in i denna sak kan man ha lust instämma i det något djärva uttalandet att rätt och billighet vore mest tillgodosedda om kommunen beviljade en retroaktiv arvodesförbättring som ungefär motsvarade mot beloppet, noterade tidningen Norrbottens Allehanda.
Rättegången blev något av en "folkfest" dit folk från alla byar mött upp och fyllde alla tillgängliga utrymmen.
Domen för kommunalmannen blev två års straffarbete och 120 dagsböter á en krona.
Stora skaror
I Öjebyfallet skyllde kommunalmannen, sedan i folkmun kallad för "tjuvkalln", på glömska och att den som skött bokföringen, hans egen dotter, inte var bokföringskunnig. När saken uppdagades hade personen ifråga omedelbart ersatt kassabristen.
Vid polisförhören, som hölls i Godtemplarhuset i Öjebyn, konstaterades bland annat att vårdavgifter inte intagits i räkenskaperna. Dessutom, i egenskap av förmyndare, hade kommunalmannen kvitterat ut pengar från ett privat konto.
Den totala bristen uppgick till 7 605 kronor
Under förhören, och i väntan på rättegång, satt kommunalmannen först i häradshäktet i Öjebyn och sedan i fängelset i Luleå.
Stor åhörarskara
När historien ventilerades i kommunfullmäktige och senare i en efterföljande rättegång, som hölls dagen före julafton, hade stora skaror åhörare samlats. Lokalerna räckte helt enkelt inte till.
- Den åtalade var för klipsk för att göra sig skyldig till förskingring, hävdade försvarsadvokat Bengt Åhrström.
- Det var nog meningen att göra det mycket klipskt, men det misslyckades, anförde åklagaren landsfogde Danielsson.
Detta i en tingslokal där ljuset under förhandlingarna för en stund slocknade och fyra ljus sedan fick sprida sitt ljus, litet av julstämning, över domarbordet.
Dagsböter
Häradsrätten satte kommunalmannen på fri fot med motivering att han vid upptäckten ersatt bristerna. Han fick dock böta 70 dagsböter á fem kronor.
- Och så troppade allmänheten av under det man livligt diskuterade eller grubblade över juridikens irrångar, slutar Piteå-Tidningens referat efter rättegången.