Kavalkad av bilder från olika årtionden

Presentation. Upplevelsen förstärktes av Åke Berggrens nytagna bilder från samma miljöer och publikens igenkännande utrop och spontana kommentarer med personliga faktabidrag.

Presentation. Upplevelsen förstärktes av Åke Berggrens nytagna bilder från samma miljöer och publikens igenkännande utrop och spontana kommentarer med personliga faktabidrag.

Foto: Ivar Gustafsson

Piteå2016-02-23 09:48

Öjebyn stod i centrum när Ingegerd Westerlund och Åke Berggren härom kvällen i Solandergården presenterade del 3 av sitt imponerande bildbokverk ”Bevarade ögonblick”. De inledde med några av de äldsta bevarade fotografierna av kyrkan i Öjebyn. Man ser på bilderna hur kyrkan invändigt var försedd med kaminer för uppvärmning av kyrkorummet. Rökgångarna leddes utvändigt på taket upp till nocken. Berggren citerade tidningsnotiser från slutet av 1800-talet som berättade att kyrkvaktmästaren hade varit uppe och eldat hela natten och ändå var kyrkorummet knappt nollgradigt när besökarna kom till högmässan mitt i vintern.

Åke Berggren var imponerad över skärpan i de gamla fotografierna, som många är gjorda på glasplåtar. Han kände sig priviligierad, som med dagens teknik för skanning och med hjälp av modern tryckteknik kan ge ut ett bildverk, där skärpan och detaljerna i de bevarade glasplåtarnas fotografier kommer till sin rätt och också i detaljerna kan ge ny kunskap.

I en kavalkad av bilder från olika årtionden fick de som sökt sig till Solandergården se hur Öjebyn omvandlats under årtiondenas lopp. Upplevelsen förstärktes av Berggrens nytagna bilder från samma miljöer och publikens igenkännande utrop och spontana kommentarer med personliga faktabidrag.

Kvällen avslutades med en exposé över kommunikationernas utveckling i Pitebygden med järnvägens framdragning, brobyggena över Piteälven och bilar och bussars allt vanligare förekomst på våra landsvägar. Munterhet väckte den kända ”spritbilden” från 1919 då törstiga herrar från ett Luleå, som var torrlagt på spirituosa, anländer till Piteås järnvägsstation för att snabbt ta sig till Systembolaget. Bilden var tagen av den fotografen Gustaf Broman, som under många år var verksam i Öjebyn, men nu hade atelje inne i staden.

Det bestående intrycket av kvällen blev att författarna gjort en ovärderlig insats, som genom sin forskning och dokumentation för framtiden bevarat kunskapen om det Piteå som en gång var.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!