Julskinkan i topp på julbordet

JULFAVORITER. Över hälften av svenskarna vill se en julskinka på julbordet. Mest populär är den bland äldre människor, hos 60 + är det hela 72 procent som har den som favorit. Och man dricker helst julmust till den, bara en procent tar en snaps. Lutfisk och sillsallad existerar knappt på de ungas, 16-29 åringarnas, jultallrik. De som främst tänker hälsosamt under julen är medelålders och äldre kvinnor.

Piteå2007-12-24 00:00
PITEÅ (PT)Julskinkan är således nu som tidigare år, den överlägset viktigaste maträtten på julbordet.

På andra plats kommer sillen följt av Janssons frestelse och köttbullar, men de sistnämnda har betydligt blygsammare procent-andelar i den stora julundersökning som Scan, ett av norra Europas största livsmedelsföretag, gjort.

Topplistan

Här är några resultat:

 Sill, fet fisk med mycket Omega 3, gillas framförallt av 45-åringar och äldre.

 Sillen är mest populär i storstäderna. I Stockholm har 44 procent den firren som favorit, och minst populär är den i Småland, bara 15 procent.

 Lax, en annan fet och nyttig fisk, späckad med Omega 3, gillas av fler kvinnor än män.

 Prinskorven och köttbullarna är populärast bland de unga, 16-29 åringar.

 Janssons frestelse är extra populär i åldern 45-59 år.

 Revbensspjäll, lutfisk och sillsallad hamnar längst ner på listan.

 Revbensspjällen gillas av fler män än kvinnor.

 Lutfisk och sillsallad väljs i stor utsträckning av 60+.

De som främst tänker hälsosamt under julen är kvinnor i medelåldern eller äldre och även de som bor i tvåpersonshushåll.

Män, unga som gamla, är mindre benägna att tänka hälsosamt.

Många som äter julskinka blir rejält törstiga. Salthalten är hög, eller?

I undersökningen ansåg 44 procent av de intervjuade ( 1 246 personer,16-75 år) att julskinkan innehåller mest salt av maten på julbordet.

-  Men julskinkan är, trots att den har en tydlig sälta, långt ifrån den saltaste produkten på julbordet. Tittar man på salthalterna generellt så ligger den på en likvärdig nivå som sill, köttbullar, Janssons frestelse och prinskorv, säger Scans kock Tove Laveskog i en kommentar.

Skinka och julmust

När det gäller fetthalten i rätterna på julbordet, tror främst män att julskinkan är den fetaste produkten. Kvinnorna tror att det är Janssons frestelse.

-  Men tvärtemot vad många anser så är skinkan bland de magraste produkterna på julbordet. För de som tar bort fettranden har julskinkan en så låg fetthalt som 2-3 procent. Flatrökt ål har 40, sill 18 och kallrökt lax 13 procent, menar Tove Laveskog.

Men det är en annan typ av fett i fiskarna, fleromättat som anses nyttigare.

Många tar förstås en rejäl klämtare eller två, eller?

Knappast. Det är bara 1 procent som dricker snaps eller läsk till sin julskinka. Och mumma eller vin gillas endast av 2 procent.

Flest, 51 procent, dricker julmust, 21 procent julöl, 12 procent annan öl och 3 procent nöjer sig med vatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om