Jävreson utvecklar Sankt Petersburg

arkitekttävling. Bengt Olov Berggren kommer ursprungligen från Jävre. I dag är han en av medlemmarna i det stockholmsbaserade arkitektteam som i december vann en stor arkitekttävling i ryska Sankt Petersburg. - Troligtvis kommer vi delta i arbetet med att utveckla Yuntolovo, en stadsdel i nordvästra Sankt Petersburg, i tio år framöver, säger han.

Piteå2008-02-26 00:00
PITEÅ (PT)Jävresonen Bengt Olov Berggren tog sin arkitekturexamen vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm våren 2007 och är i dag anställd på arkitektbyrån Tovatt Architects & Planners AB. Han har tillsammans med kollegor vunnit en internationell arkitekttävling i Sankt Petersburg, Ryssland. Tävlingen hölls för inbjudna arkitektbyråer och gick ut på att planera en ny stadsdel i nordvästra delen av St. Petersburg. Bland de tävlande fanns deltagare från bland annat Holland, Finland, Kanada och givetvis Ryssland. I mitten av december 2007 stod det klart att Berggren och hans kollegor hade vunnit tävlingen.

Expertjury

- Det kändes skruvat. Vi hade räknat med att ryssarna skulle sitta inne med mer info än oss och på så vis ha ett försprång. Men det känns väldigt roligt, säger Berggren.

Juryn bestod av ingenjörer med expertiskunskaper inom infrastruktur, miljöarbete och arkitektur. De letade efter något som i framtiden kunde sätta stadsdelen Yuntolovo på världskartan och de fastnade för just det förslag Berggren varit med och utvecklat.

- Vårt bidrag kan man nog kalla typiskt svenskt blandat med rysk storslagenhet. Vi har arbetat mycket med grönytor och små parker som är placerade i samband med villakvarter där fasaderna vetter ut mot parkerna. Man ska känna sig trygg i stadsdelen, folk ska höra om man ropar efter hjälp. Det är socialt välutvecklat.

Den vinnande stadsplanen föreslår 2 100 000 kvadratmeter bostäder och 380 000 kvadratmeter för handel, kontor, forskning och utveckling. Den sociala infrastrukturen är planerad för ungefär 70 000 personer och tanken är att en tät och intensiv stadskärna ska kontra mindre byar i området.

- Vi har haft den medelklass som nu växer fram i Ryssland i åtanke. I dag finns det ingen medelklass på samma sätt som i Sverige, antingen bor man i en palatsvilla eller i en lägenhet i en betongförort. Därför känns det aktuellt att skapa ett område med villor och radhus som i sin tur möter en stadskärna med urbana inslag.

Långt samarbete

Yuntolovo-området är 455 hektar och Berggren och hans kollegor kommer enligt planerna vara engagerade i utvecklingen av området under de närmsta tio åren.

- Egentligen vet vi inte vad det här kommer att innebära rent praktiskt. Men det kommer nog att klarna när alla papper är påskrivna och projektet startar på riktigt. I Ryssland är det här väldigt stort och många ser det som ett nytt samarbete mellan länderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om