Pitebygdens Socialdemokratiska Seniorklubb är en förening, som är öppen för äldre medlemmar från hela kommunen, och som nu har genomfört sitt 25:e årsmöte. I klubben samlas årsrika människor med kunskaper från de flesta av livets områden var gäller personliga erfarenheter, yrken och politiska uppdrag. Antalet medlemmar är stabilt, för närvarande 53 stycken, trots den oundvikliga naturliga avgången. Föreningen har under året, liksom tidigare, varit aktiv på många områden. Engagemanget i åldringsfrågor är givet och där kan vi glädja oss åt att ett nytt vård- och omsorgsboende är beslutat och fler behövs längre fram. Vår åldersgrupp ökar hela tiden och ställer stora krav på kommunens möjligheter att ge oss ett bra boende och en god omsorg. För att det ska fungera är vi beroende av personal som trivs och orkar med arbetet. Vi oroar oss för de höga sjukskrivningstalen bland kvinnor i kommunen, varav många är kommunanställda inom skola, vård och omsorg. Seniorklubben har därför försökt få gehör för ökad bemanning inom såväl äldreomsorgen, som inom skolan, där mindre barngrupper är den viktigaste faktorn. Det är också en mycket viktig faktor för att förebygga psykisk ohälsa hos barn, och ungdom, något som klubben också engagerat sig för, bland annat genom en motion till förra partikongressen. Vi har bidragit till att kommunen nu har påbörjat två olika projekt för att förebygga psykisk ohälsa och självmord hos barn och ungdom. Vi försöker även få beslutsfattare att förstå att daglig motion för alla åldrar, inte minst för barn, är oerhört viktigt för hälsan. Friska barn ger friska vuxna, som orkar hjälpa oss den dag vi behöver!
Ett mycket viktigt mål för oss socialdemokrater är ett jämlikt samhälle med mångfald som mål. Alla nya svenskar behöver integreras så snabbt som möjligt. Flyktingar och invandrare behövs framöver, bland annat som personal inom kommunal verksamhet.
Jämlikhet mellan könen borde vara en självklarhet och måste ständigt förbättras. Detsamma gäller jämlikhet mellan olika åldersgrupper. Personer över 65 år är starkt underrepresenterade inom de flesta beslutande församlingarna. Vi utgör cirka 20 procent av befolkningen men bara 3 procent av riksdagens ledamöter.
En annan jämlikhetsfråga handlar om ekonomi. Pensionärer beskattas fortfarande högre än de som arbetar. Pensionssystemet har stora brister och föreningen har antagit en motion i frågan, som behandlas på den socialdemokratiska partikongressen i april.
Under året har de flesta möten varit välbesökta. Vi har provat en ny modell med möten första måndagen varje månad under hösten med fria diskussioner utan dagordning. Utifrån dessa diskussioner kan man dra slutsatsen att vi bor i en fin kommun och i ett fantastiskt land, men mycket återstår att göra. Ett sätt att åstadkomma förändringar är att göra sin röst hörd, gärna i vår förening. Givetvis ägnades årsmötet även åt viktiga beslut och gratis fika!
Följande styrelse är vald för kommande år: Rune Berglund, Leif Marklund, Hans Bergström, Roland Olofsson, Åke Engman, Sven-Olof Enmark, Roger Granberg, Birger Wiklund, Maria Truedsson. Ersättare: Tage Johansson, K-Å Sinclair, Irene Hedkvist. Kontakta någon av oss om ni har frågor.
Det är till seniorklubben man kommer när man fyller 65!