- Ingen skulle komma på iden att förstöra större delen av landets slott. Men gammelskogarna, som är en del av vårt naturarv med unika växt- och djurarter, har vi till mycket stor del redan förstört.
Mats Karström, Vuollerim, var ledare för den skogskurs som arrangerades i Piteå i början av september med 15 deltagare, dels i Ludenhatten i Lillpite, dels på Svartberget invid Gråträsk på gränsen till Arvidsjaurs kommun.
Signalarter
- Området vid Ludentjärn var ett av de finaste kustnära skogsområden jag har sett. Där fanns ovanligt många så kallade signalarter och hotade rödlistade arter, exempelvis rosenticka och blackticka, som visar att skogen är orörd och har ett högt naturvärde. Vi hittade mer än tio rödlistade arter och det är fantastiskt mycket för att vara i en skog nära kusten, säger Mats Karström.Saknar skydd
Karström berättar att det nästan inte finns några gammelskogar kvar i Europa. Några av de finaste finns i Norrbotten, men vid kusten är det ont om gammelskog och den saknar ofta skydd.- Mindre än 1 procent är skyddad i Piteå kommun.
Ludenhatten lär vara på väg att bli naturreservat. Svartberget, som kursdeltagarna besökte den andra kursdagen, ägs av Sveaskog. Denna mer urskogsartade gammelskog är oskyddad, men har så höga naturvärden att miljöcertifierade Sveaskog bör spara den, menar Mats Karström.