Finlands generalguvernör Per Brahe ville exempelvis vid den tidpunkten göra hela Amerika svenskt.
En av kolonisterna i Nya Sverige, vid Delawarefloden, var Måns Andersson. Han har konstaterats vara anfader till USAs president George W. Bush. Vem Måns Andersson var har inte gått att klarlägga helt ut.
Jakobstadsförfattaren K-G Olin, som nyligen kommit ut med boken "Amerikafararna" och underrubriken "Tillbaka till Nya Sverige", för fram en rad fakta om att Andersson var en svedjebrukande finne.
I endast ett fall ledde de koloniala ambitionerna till ett varaktigt resultat. Piteås vänort, ön S.t Barhelemy var åren 1784-1878 svenskt territorium. En tid även en central punkt för kapare, vapensmugglare och med ett slavhandelsbolag som ett nav i transporten med slavar som hämtats från Afrika för vidare transport till Amerika.
Vill inte känna av Bush
Olin har besökt områdena där de tidiga pionjärerna bröt mark, vilka sedan fylldes av en rad dramatiska händelser. K-G Olin betraktar området ur finländsk synvinkel men formar materialet i hög grad till glimtar ur ett intressant liv under svensk stormaktstid, och med djärva utvandrare. Att följa de finländska människoödena är som en spännande resa. Där många fick kämpa en hård kamp för sin existens. Finland var ju då en del av Sverige.Av någon orsak verkar det som om man varken i Finland eller i Sverige är speciellt intresserad av Bush-anfader, konstaterar K-G Olin, som i kapitlet om denne talande nog valt rubriken"Landskampen ingen vill vinna".
Då är det säkerligen fler som vill känna sig släkt med skådespelerskan Julia Roberts, som har rötter i Sverige.
Det är många gränsöverskridande avsnitt i boken. Lika mycket Sverige som Finland. Visst kan läsaren, när denne tar del av 1600-talsäventyrarna, känna samma högtidliga uppbrottsstämning som när dalfolket i Selma Lagelöfs "Jerusalem " lämnade Sverige eller det som utspelade sig under 1800-talets senare hälft då utvandringen till Amerika blev ett begrepp i vår historia.
Svenskt inflytande
Amerikas förenta stater skapades år 1783. Sverige blev den första oberoende nationen som godkände de tretton förenade nordamerikanska staterna, som då förklarade sig självständiga från England. En avgörande roll i samband med självständighetsförklaringen hade svensktalande John Morton och med rötter i Finland.Han hade en avgörande röst när Pennsylvania som den trettonde och sista staten sade ja till självständighetsdeklarationen den 4 juli 1776.
Det fanns även en tid i historien då hundratals svenskar slogs på general George Washingtons sida under det amerikanska frihetskriget.
K-G Olin har i boken även lagt in en lista med drygt ettusen namn på finländare och svenskar som gjorde resan till Nya Sverige
Materialet utgör en unik källa till kunskap om den tidigaste Amerikaemigrationen.