Höstlågtryck

Piteå2017-10-13 06:00

Nu när hösten är här går vädret in i en annan regim. På sommaren uppträder ofta stora lokala variationer i och med åsk- och regnskurar. Kyligare luft avancerar in över landet under hösten, det gör att skuraktiviteten avtar och vädret styrs istället av lågtrycken som rör sig in från Atlanten. Under hösten fördjupas de här mer och vi har det som blåsigast den här perioden. Varför är det så? Det beror på att vi får allt större temperaturskillander mellan ekvatorn och polerna. Temperaturskillnader leder i sin tur till större tryckskillnader, djupare lågtryck och blåsigare väder. Dessutom är havet relativt varmt på hösten i förhållande till den kyliga luften. Vattenånga kondenseras och det frigörs energi som förstärker lågtrycken på deras bana mot Skandinavien.

Oftast är det södra Sverige som drabbas hårdast av höst- och vinterlågtryck. Andra delar är mer skyddade västerifrån i och med fjällkedjan och norska huvudet.

SMHI varnar för vind över land när byvinden når över 21 m/s. Det här kallas mycket hårda vindbyar och det utfärdas då en Klass 1-varning. När det ser ut att bli stormbyar, på 25 m/s, går man ut med en klass 2-varning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om