Hon gjorde ovärderlig kulturgärning i Piteå
Alfhild Axelson var en förkämpe för det gamla Piteå. Hon föddes för 115 år sedan och dog 1978 i en ålder av 85 år. Det var en person som tänkte på kommande släkter. Tillsammans med fotograf Rune Höglund, dokumenterade hon bland annat det gamla Piteå.
Alfhild Axelsson, 1893-1978, utförde en kulturgärning av ovärderligt slag.
Foto: Rune Höglund
Grävmaskiner
Mycket tack vare Axelson, med bistånd av Rune Höglund , samt support av dåvarande stadsfullmäktige, kan dagens Pitebor se hur staden såg ut innan grävmaskiner och rivningsmanskap började röra om i det gamla, av vilket det i dag inte mycket är kvar.
Alfhild Axelson har, även om det med förkärlek blev mycket skildrat kring den tidens "finare" personer, åt kommande generationer räddat åtskilligt med personfotografier och data. Mycket av materialet har publicerats i tidningsartiklar och i utgivna böcker.
Alfhild Axelson lämnade efter sig tidningskrönikan Med Piteå som medelpunkt år 1946, Piteå sparbanks 100 årsskrift, 1952, Guide över Piteå 1955, Piteåortens brandförsäkringsbolags minnesskrift 1956, Minnenas Piteå, Bilder från det gamla Piteå, 1957, Så var det en gång i Piteå, en miljöskildring 1848-1888 som utgavs 1967.
Alfhild Axelson, som förblev ogift hela livet, var under många år verksam som bankkassörska hos Piteå sparbank.
Kände lokalhistoriskt
Hon föddes i Piteå, som dotter till bokbindare Per Alfred Lindberg och hans maka Karolina Charlotta Andersson.
Pappan var född i Vissefjärda, Kalmar, och mamman hade sina rötter i Nättraby, Blekinge.
De kom de gifte sig i maj 1891i Stockholm och kom samma år, i oktober, till Piteå.
De fick först dottern Iris Alfhild Ingeborg, som dog nio månader gammal 1892, sedan en ny Alfhild 1893 och därefter sonen Anders Vilhelm år 1895.
Modern dog 1896 och såväl Alfhild som Wilhelm fick sedan ett nytt hem hos grosshandlare Axel Johan Axelsson.
A.J Axelsson hade i sitt äktenskap med Betty Lundberg en son, Axel Bertil, som dog sex månader gammal år 1892.
Barnets mor dog en månad efter förlossningen. 1894 gifte Axelsson om sig med svägerskan Anna Lundberg, i ett barnlöst äktenskap. Hos dem fick bokbindare Lindbergs barn sin fortsatta uppväxt.
Dog i Piteå
Den biologiske fadern Per Alfred dog i Piteå 1937.
Tidigt var Alfhild Axelson inne för att känna "lokalhistoriskt". Det började med fotografier. Som ung var det hennes stora intresse. Där fanns personer som "försvunnit" ur de levandes krets och det gjorde sitt till för att öka nyfikenheten.
Tidningsklipp
Hon satte som mål för sina studier att notera på korts baksida notera data för att efterkommande skulle få veta vem som var vem då ägarna var borta. Det blev sedan åtskilligt med tidningsklipp.
Hennes samlingar finns nu i såväl Norrbottens museum som i Piteå museum. Därmed har hon räddat väsentliga avsnitt av Piteås historia åt morgondagens Piteåbor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!