Historisk tillbakablick på en guldsmeds arbete

GULDSMEDJA. År 1879 startade Carl Ludvig Åström guldsmedsverksamhet i Piteå. Det blev sedan en intressant utveckling av ett Piteåföretag, där kvinnor svarade för ledningen i 61 år. Nu kan man se en del av innehållet i verksamheten i en utställning som öppnats i Piteå museum.

Piteå2008-03-19 00:00
PITEÅ (PT)

Det torde knappast finnas någon äldre Pitebo som inte kommit i kontakt med Åströms guldsmedsaffär.

- Många är det som genom åren haft relationer med företaget låter oss Bo Åström, 86 år, den siste utövande i guldmedsfamiljen, förstå.

Han har donerat verkstadsutrustningen till Piteå museum. En utrustning som ger åskådaren en historisk tillbakablick på ett företag som visat på osedvanligt goda kvaliteer. Samtidigt som det är enhyllning till ett speciellt hantverk i ett familjeföretag i dess allra bästa bemärkelse.

Bo Åström hoppas att utställningen"Åströms guld - utställning om ett hantverk" skall visa guldsmedens funktion genom åren och även visa hur verksamheten genom åren förändrats.

Sedan 1985 finns Åströms guldsmedsaffär inte längre  -  till namnet. Rörelsen är numera i andra händer.

-  Jag sålde inte verkstaden. Den tog jag hem till bostaden på Svartudden, berättar Bo Åström och fortsätter:

- Med den hade jag trevligt i några år hemmavid.

Goda talanger

Fascinerat berättar Bo Åström om företaget och dess historia, vilket nu blivit en viktig del i
Piteås hantverkshistoria.

- På något sätt tyckte jag att såväl grundaren, min farfar, borde hyllas på något sätt för sitt hantverkskunnande.

Bo Åström tog småningom steget att erbjuda museet att ta över verkstadsutrustningen och med den en hel del föremål, vilka under en tid framöver kommer att visas upp för Piteborna.

Allting har en början. Äventyret började med att Ludvig Åström, utgången från ett hem där det var nio barn, startade i hyrda lokaler vid torget efter Kyrkbrogatan. Huset ägdes av
Johan Håkansson. Där fanns enorm energi och goda talanger. Tyvärr blev det dock inte många verksamhetsår. Knappt 35 år gammal dog Ludvig Åström år 1887, efterlämnande maka Fredrika, född Granlund, från Tjärn i Skellefteå och två minderåriga barn. Hustrun fick helt plötsligt finna sig i att stå i ledningen för företaget.

- Hon måste ha haft en verkligt stark tro på verksamheten, sig själv och sin förmåga och säkert även fått en bra uppbackning av släkt och vänner. För det var knappast lätt att vara kvinna och företagare vid den tiden, inflikar Bo Åström

Vandrande gesäller

Hade makan Fredrikas gärning utförts i modern tid hade hon nog säkert fått en betydligt mer framskjuten placering i historien. Hon tog hand om företaget och skötte allt som hörde hemma på kontoret samt placerade dotter Maria (Maja) i butiken medan sonen fortsatte med studier. Vandrande gesäller fick anställning periodvis i företaget, alla skickliga i guldsmedsyrket.

Fredrika Åström gick ur tiden 1923.

I lokalerna vid Kyrkbrogatan huserade Åströms guldsmedsaffär fram till 1935 då företaget flyttade till kvarteret Linden efter Storgatan, i slaktare Forsmans fastighet. Dottern Maja drev rörelsen vidare med många duktiga guldsmeder. När hon sedan, år 1948, efter en tids sjukdom avled testamenterades verksamheten till brorsonen Bo Åström, sonson till Carl Ludvig Åström, som fortsatte att utveckla rörelsen och även fortsätta med att göra konstnärligt värdefullt silver.

Guldsmedsaffären var under ett par år i början av 1960-talet tillfälligt inhyst i fastigheten Storgatan 55 innan det blev återflytt till Forsmans då nybyggda fastighet och utrymmen efter Uddmansgatan.

Bo Åström drev sedan firman tillsammans med makan Karin, född Bergstedt, fram till 1985 då C.L Åströms guldsmedsaffär upphörde efter 106 år och vars framgångar och arbetsresultat nu skildras i den historiska backspegeln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om